Vedci objavili v džungli na juhovýchode Mexika dve nové mayské mestá

NETKY.SK • 23 August 2014, 06:54 • 2 min
Vedci objavili v džungli na juhovýchode Mexika dve nové mayské mestá

MEXIKO - Dve doteraz neznáme mestá mayskej civilizácie ukryté v džungli objavili vedci na juhovýchode Mexika. Vedúci výskumu, Ivan Sprajc zo Slovinskej akadémie vied a umení (SAZU), verí, že v danom regióne sa podobných neodhalených lokalít nachádzajú ešte "desiatky", informovala v piatok agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Bádatelia objavili starobylé mestá Lagunita a Tamchen na Yucatánskom polostrove ešte v apríli na základe skúmania leteckých fotografií terénu. Dvojica miest dosiahla rozkvet v rokoch 600 až 1000 nášho letopočtu. V každom z nich vedci objavili palácovité stavby, pyramídy a námestia.
      

Sprajc so svojimi kolegami zmapoval na každej lokalite 10-12 hektárov terénu, pôvodné mestá však boli pravdepodobne väčšie. "Vypracovali sme mapu náboženských a administratívnych stredísk, čo predstavuje len akýsi stred mesta," povedal slovinský vedec, ktorý vlani objavil v danej oblasti i mayské mesto Chactun.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies