Vedci objavili tajomstvo lietajúcich hadov

NETKY.SK • 30 Január 2014, 14:10 • 2 min
Vedci objavili tajomstvo lietajúcich hadov

NEW YORK - Americkí vedci z Virginia Polytechnic Institute and State University objavili tajomstvo lietajúcich hadov z rodu Chrysopelea. V štúdii, ktorá vyšla v časopise Journal of Experimental Biology, odborníci tvrdia, že tieto nezvyčajné plazy žijúce v juhovýchodnej Ázii pri lete vzduchom radikálne menia tvar tela.

slovakia

left justify in out

"Hady prirodzene nelietajú. Napovedá to už tvar ich tela. No vo chvíli, keď sa tieto hady odrazia od konára, výrazne upravia svoj tvar," uviedol Jake Socha, ktorý štúdiu viedol. Ako opísal, užovkovité hady z rodu Chrysopelea pri lete splošťujú telo od hlavy po chvost. Ich rebrá sa pritom otáčajú smerom k hlave. Výsledkom tejto transformácie je rozšírenie tela na dvojnásobok, pričom v reze tvar pripomína vypuklinu. To hadom umožňuje pri lete vytvoriť aerodynamické sily, podobné tým, ktoré vytvárajú krídla lietadiel. 

To však hadom údajne pri lietaní nestačí. Okrem zmeny tela vytvárajú zvláštny vlniaci sa pohyb. "Hýbu hlavou zo strany na stranu, aby presunuli vlny na koniec tela. Pripomína to, akoby vo vzduchu plávali," opísal Socha. Kombináciou zmeny tela a pohybu tak hady dokážu preletieť vzduchom, namiesto toho, aby padli priamo na zem. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies