Vedci objavili príčinu ťažkosti s rozpoznaním sarkazmu

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 16:24 • 2 min
Vedci objavili príčinu ťažkosti s rozpoznaním sarkazmu

BRATISLAVA - Pacienti, ktorým mŕtvica poškodila oblasť bielej hmoty mozgu známu ako sagittal stratum, nedokážu rozlíšiť sarkazmus.

slovakia

left justify in out

Tvrdia to vedci v štúdii publikovanej v magazíne Neurocase. Ako napísali, tento špecifický zväzok nervových vláken je nevyhnutný pre rozpoznanie sarkazmu.

Tím výskumníkov sledoval 24 pacientov, ktorí utrpeli mŕtvicu v pravej časti mozgu. Pätica z nich, ktorým zistili poškodenie v sagittal stratum, nedokázali postrehnúť sarkastický podtón. V teste, ktorý spočíval v jeho identifikácii v 40 rôznych vyhláseniach, sarkazmus určili správne v 22 percentách prípadov. Rovnako mali problém identifikovať úprimné vyhlásenia, kde úspešnosť dosahovala 57 percent oproti 67 percentám u pacientov bez poškodenia sagittal stratum. Bežný človek pritom dokáže správne identifikovať 90 percent sarkastických vyhlásení. 

 

"Hoci rozumejú slovám, často čelia skutočnému neporozumeniu," vysvetlila Argye Hillis z Johns Hopkins University School of Medicine v Baltimore. Ako priblížila, v prvom rade musí človek pochopiť doslovný zmysel toho, čo niekto povie, a potom musí rozpoznať súčasti sarkazmu ako sú špecifická intonácia, dôraznosť, kratšie pauzy, predĺžené slabiky a vyššia hlasitosť. "Ľudia používajú mnoho náznakov, či už v tvári alebo v hlase," vyjadrila sa Hillis. 

Podľa vedkyne je logické, že pacienti s poškodenou oblasťou sagittal stratum nedokážu rozpoznať sarkazmus, pretože táto oblasť prepája dôležité časti mozgu vrátane tých, čo spracúvajú zrakové a sluchové informácie. Hoci objav pomohol zistiť príčinu ťažkostí s rozpoznávaním sarkazmu, je potrebný ďalší výskum, ktorý by zistil, ako túto schopnosť pacientom s poškodenou oblasťou sagittal stratum opäť navrátiť. Dovtedy sa musia ich blízki a priatelia vyhýbať jeho používaniu, ak chcú zabrániť nedorozumeniam. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies