Vedci objavili praveké korytnačky, ktoré skameneli v sexuálnej pozícii

NETKY.SK • 20 Jún 2012, 11:10 • 2 min
Vedci objavili praveké korytnačky, ktoré skameneli v sexuálnej pozícii

Vedci objavili praveké korytnačky, ktoré skameneli v sexuálnej pozícii

slovakia

left justify in out

img

Vedci objavili v Nemecku praveké fosílie korytnačiek, ktoré skameneli v sexuálnej pozícii. Uvádza sa to v štúdii publikovanej v britskom odbornom časopise Biology Letters. 
      Unikátny nález spred 47 miliónov rokov pochádza z Messelského lomu v blízkosti nemeckého Darmstadtu. Ide o svetoznáme paleontologické nálezisko bohaté na praveké fosílie, ktoré je na zozname Svetového dedičstva UNESCO. 
      Výskumníci odkryli celkovo deväť párov skamenených korytnačiek opačného pohlavia, ktoré sa dochovali vo veľmi dobrom stave. Vo všetkých prípadoch boli samce a samice k sebe natočení zadnou časťou, väčšina z nich sa dotýkala a dva páry mali spojené chvosty v polohe, akú korytnačky zaujímajú pri párení.
      Vedci sa domnievajú, že sa korytnačky začali páriť na hladine pravekého jazera. Keď sa počas aktu sa začali ponárať do väčšej hĺbky, uhynuli následkom úniku toxických vulkanických plynov. 
      Vzájomne spojené zvieratá následne klesli na dno, kde ich postupne pokryli jazerné sedimenty, v ktorých postupne sfosilizovali. 
      Korytnačky merali asi 20 centimetrov, pričom samci boli o niečo väčší než samice. Patrili k vyhynutému druhu Allaeochelys crassesculpta, ktorého najbližšími žijúcimi príbuznými sú karetky novoguinejské, sladkovodné korytnačky žijúce na Novej Guinei a v Austrálii. 
      Fosílie sa v Messelskom lome našli v priebehu ostatných troch desaťročí. Vedcom sa teraz poradilo dokázať, že skameneliny tvoria heterosexuálne páry, čím vylúčili hypotézu, že mohlo ísť napríklad o bojujúcich samcov.
      Podľa Waltera Joycea z univerzity v Tübingene ide o jediný známy prípad stavovcov fosilizovaných pri párení. Dosiaľ boli vo vedeckej literatúre popísané len príklady kopulujúceho hmyzu, uviedla dnes na internete televízia BBC. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona