Vedci objavili novú Picassovu maľbu, pod povrchom jeho iného obrazu

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 10:51 • 2 min
Vedci objavili novú Picassovu maľbu, pod povrchom jeho iného obrazu

WASHINGTON - Dosiaľ neznámu maľbu španielskeho kubistického maliara Pabla Picassa objavili americkí kurátori a vedci pod povrchom jedného z jeho najskorších veľdiel Modrá izba z roku 1901. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na umelecké múzeum The Phillips Collection (PC) vo Washingtone.

slovakia

left justify in out

Počas uplynulých piatich rokov sa reštaurátorom a bádateľom z PC, Národnej galérie umenia (NGA), Cornellovej univerzity a Múzea vo Winterthure podarilo získať jasnejšie zobrazenie záhadnej maľby ukrytej pod povrchom zmieneného diela. Ide o portrét neznámeho muža vyhotovený vo vertikálnej kompozícii. 

 

Bádanie pomocou infračerveného žiarenia odhalilo tvár muža spočínajúcu na jeho ruke s tromi prsteňmi na prstoch. Postava je odetá v saku a motýliku. Podľa kurátorov technická analýza diela potvrdila, že maľbu vytvoril Picasso tesne pred Modrou izbou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona