Vedci objavili najväčšiu explóziu od Veľkého tresku

NETKY.SK • 4 Marec 2020, 15:31 • 2 min
Vedci objavili najväčšiu explóziu od Veľkého tresku

Vedci objavili vo vesmíre milióny rokov vzdialenú erupciu, vysielajúcu enormné množstvo energie. Toto zistenie zapísali do astrofyzikálneho denníka, kde ho prirovnávajú k Veľkému tresku.

slovakia

left justify in out

Astrofyzici zistili, že ku kolosálnej explózii došlo 390 miliónov svetelných rokov od Zeme a považujú ju za niečo nevídané.

 

K takémuto veľkému uvoľneniu energie spôsobenému supermasívnou čiernou dierou nedochádza bežne. Erupcia údajne za sebou zanechala obrovskú spúšť v galaxii Ophiuchus.

 

 

Najprv teórie spochybňovali

"Popísať túto explóziu slovami je naozaj náročné. Čo môžem povedať je, že ak by táto explózia pokračovala každých 240 miliónov rokov, tak by to bolo ako keby vybuchovalo 20 miliárd biliónov megaton TNT, každú tisícinu sekundy po nasledujúcich 240 miliónov rokov. A to je veľa," povedala spoluautorka štúdie Melanie Johnstnon-Hollit. Informoval LAD Bible. 

 

Vedci najprv spochybňovali teórie o čiernej diere, pretože išlo o naozaj obrovský úkaz. Pravdivosť však potvrdili nízkofrekvenčné teleskopické dáta z MWA (Murchison WIDEFIELD Array) v Austrálii a GMRT (Giant Metrewave Radio Telescope) v Indii.

 

 

Dutina s energiou

"Najprv bol objekt sledovaný röntgenovým teleskopom Chandra, ktorý naznačoval nezrovnalosti v galaktickom klastri. Išlo však o extrémne veľký objekt, a tak to tím vedcov odmietol a zvrhol zo stola," tvrdí riaditeľ MWA.

 

 

Keď sa však výskumníci vrátili k tajomnému úkazu s nízkofrekvenčným teleskopom, zistili, že vesmírna dutina je naplnená extrémnym množstvom energie. Také množstvo energie, nazbierané v čiernej diere až 5-násobne prekonáva predchádzajúceho rekordéra, cluster známy ako MS 0735 + 74.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies