Vedci objavili najstaršiu slnečnú sústavu s planétami veľkosti Zeme

NETKY.SK • 28 Január 2015, 13:26 • 2 min
Vedci objavili najstaršiu slnečnú sústavu s planétami veľkosti Zeme

BRATISLAVA - Medzinárodný tím astronómov objavil pomocou teleskopu Kepler najstaršiu známu slnečnú sústavu s planétami veľkými približne ako Zem.

slovakia

left justify in out

Tvorí ju hviezda Kepler-444 a päť planét, pričom vek tohto solárneho systému je 11,2 miliardy rokov, čo predstavuje 80 percent veku vesmíru.

 

Hviezda Kepler-444 sa nachádza v súhvezdí Lýry a od Zeme je vzdialená 117 svetelných rokov. Všetkých jej päť planét je menších než Zem, pričom svoju materskú hviezdu obiehajú vo veľmi malej vzdialenosti, z čoho vyplýva, že na nich nie sú podmienky vhodné pre život. Doba obehu je u všetkých kratšia než desať dní. "V čase keď sa sformovala Zem, planéty v tomto solárnom systéme boli už staršie, než je naša Zem teraz. Tento objav môže pomôcť určiť začiatok obdobia, keď sa začali formovať planéty," uviedol vedúci výskumného tímu Tiago Campante z University of Birmingham, ktorý si myslí, že planéty s veľkosťou podobnou Zemi by sa mohli nachádzať aj pri iných veľmi starých hviezdach. Vedci o svojom objave informovali v časopise Astrophysical Journal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona