Vedci objavili najstaršiu keramiku spred 20.000 rokov

NETKY.SK • 28 Jún 2012, 21:42 • 2 min
Vedci objavili najstaršiu keramiku spred 20.000 rokov

Vedci objavili najstaršiu keramiku spred 20.000 rokov

slovakia

left justify in out

img

V jaskyni v južnej Číne objavili fragmenty najstaršej keramiky na svete, ktoré majú približne 20.000 rokov, oznámila dnes agentúra AP. 
      Podľa amerických a čínskych archeológov nález vyvracia doterajšie konvenčné teórie, spájajúce vynález keramiky so vznikom poľnohospodárstva, ktoré sa začalo rozvíjať po skončení poslednej doby ľadovej pred 10.000 rokmi. 
      Štúdia, sumarizujúca výsledky práce niekoľkých generácií vedcov, vyjde v piatok v prestížnom odbornom časopise Science.
      Starobylé úlomky hrnčiarskych nádob sa našli v jaskyni Sien-žen-tung v juhočínskej provincii Ťiang-si. Lokalita sa skúmala od 60. rokov minulého storočia. Vek fragmentov sa podarilo stanoviť pomocou rádiokarbónovej metódy. 
      Presné datovanie fragmentov bolo možné vďaka vzorkám kostí, uhlíkov a ďalšieho materiálu z vrstiev zeminy, v ktorých sa našli keramické úlomky. Vedci pritom dokázali, že vrstvy sa v jaskyni ukladali postupne a nikdy nedošlo k ich narušeniu. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies