Infikovaných na slovensku
363
Infikovaných svetovo
842,320
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
30.06.2015 13:51 Relax
Vedci objavili možné prepojenie medzi citrusmi a rakovinou kože
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
30.06.2015 13:51 Relax

Vedci objavili možné prepojenie medzi citrusmi a rakovinou kože



NEW YORK - Americkí vedci objavili možné prepojenie citrusových plodov s malígnym melanómom kože. V štúdii, ktorú popísali v magazíne Journal of Clinical Oncology, zaznamenali priamy vzťah medzi rizikom vzniku nádorového ochorenia kože a konzumáciou citrusov. Ako však uviedli, ich štúdia nezisťovala, či citrusové plody spôsobujú rakovinu kože, a preto musia vykonať ďalšie štúdie.


Vedci vo svojej štúdii použili dáta získané z dvoch dlhodobých výskumov. Zapojilo sa do nich viac ako 63-tisíc žien a 41-tisíc mužov, ktorí od polovice 80. rokov do roku 2010 každé dva až štyri roky poskytovali údaje o stravovaní a zároveň informovali vedcov o svojom zdravotnom stave. Účastníčky a účastníci odpovedali aj na otázky, ako často konzumujú grapefruity a pomaranče, či šťavy z týchto plodov.

 

Počas výskumu vedci zaznamenali 1840 prípadov melanómu. Na základe informácií zistili, že tí účastníci, ktorí konzumovali citrusové plody dva až štyrikrát za týždeň mali o desať percent vyššie riziko vzniku melanómu ako tí respondenti, ktorí si grepy a pomaranče dopriali menej ako dvakrát za týždeň. Čím častejšie účastníci konzumovali citrusy, tým čelili vyššiemu riziku nádorového ochorenia kože. Až 36-percentný nárast hrozby zaznamenali výskumníci napríklad u tých, čo v priemere jedli citrusy jedenapolkrát za deň. Vyššiu spojitosť s melanómom pritom vykázal grapefruit.

 

Podľa Abrara Qureshiho z Brown University, prepojenie medzi citrusmi a rakovinou kože bolo vysoké bez ohľadu na čas, ktorý účastníci trávili na slnku či na geografické umiestnenie. Ako vysvetlil, dôvodom je prírodný toxín furanokumarín, nachádzajúci sa v čerstvých citrusových plodoch, ktorý môže zvýšiť citlivosť konzumenta na slnko.

 

"Neodporúčame zmeniť konzumáciu ovocia, pretože toto ovocie je dôležité pre zdravie," uviedol Qureshi. "Avšak, kým nezistíme viac o furanokumarínoch, tí, čo pravidelne konzumujú čerstvé citrusy, by si mali dávať pozor pri vystavovaní sa slnku. V závislosti na aktivity na slnku by mali použiť vhodný opaľovací krém a nosiť klobúk a oblečenie chrániace pred slnkom," doplnil dermatológ, ktorý ale upozornil, že výsledky štúdie treba ešte interpretovať opatrne. Podľa jeho kolegyne Marianne Berwick z University of New Mexico, štúdiu treba zopakovať predtým, ako budú môcť zverejniť definitívne odporúčania.



reklama


reklama


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok