BOISE – Vedci z univerzity v americkom štáte Idaho prišli s novinkou, ktorá by mohla potešiť milovníkov piva.
Jedny z kľúčových zložiek v pive by totiž mohli byť použité v boji proti rakovine a zápalovým ochoreniam.
Vedci v súčasnosti pracujú na spôsoboch, ako z chmeľu extrahovať prospešné tzv. humulonové a lupulonové kyseliny, aby ich potom mohli replikovať v laboratóriu. Chmeľ má malé zelené kvety, ktoré sú kľúčovou prísadou do piva a dodávajú mu horkú chuť.
V experimentoch sa zistilo, že tieto dve chmeľové kyseliny majú schopnosť zabíjať rakovinové bunky a obmedziť väzbu leukemických buniek v kostiach.
Doktor Kristopher Waynant, ktorý na výskume pracuje, tvrdí, že jeho vedecký tím čoskoro aplikuje chmeľové kyseliny do liekov. "Veríme, že máme rýchlu a účinnú cestu sa tam dostať," povedal.
Waynant však zároveň varoval ľudí, aby sa nespoliehali na liečivé účinky chmeľových kyselín v pive: "Určite si nemyslím, že by pivo malo byť vnímané ako liek."