Vedci objavili látku, ktorá pri potení zvyšuje účinnosť parfumu

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 12:55 • 2 min
Vedci objavili látku, ktorá pri potení zvyšuje účinnosť parfumu

BRATISLAVA - Britským vedcom sa podarilo izolovať chemickú látku, ktorá umožňuje uvoľnenie vône pri zvýšenej vlhkosti.

slovakia

left justify in out

Objav, o ktorom napísali v magazíne Chemical Communications, sa môže uplatniť pri výrobe parfumov. Čím viac sa používateľ voňavky vyrobeného s touto látkou bude potiť, tým viac vône sa uvoľní.

 

Vedci z Queen's University Belfast spojili vonnú zložku s tekutou soľou. Výsledná substancia uvoľňovala arómu po kontakte s vodou. Podľa spoluautora štúdie Nimala Gunaratnea látka, ktorú nazvali pro-fragrance, je ako ťažidlo, ktoré zabraňuje aróme "odletieť". Práve voda narúša väzbu medzi pro-fragrance a vôňou. "Voda je ako nožnice," vysvetlil výskumník pre BBC News. 

 

Chemická látka má okrem toho aj ďalší prínos. Viazaním častíc potu, ktoré obsahujú síru, eliminuje zápach. Vedci v súčasnosti pracujú na vytvorení špecifických kozmetických produktov, ktorých zloženie bude obsahovať objavenú zložku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona