Vedci objavili fosíliu hada so štyrmi končatinami

NETKY.SK • 24 Júl 2015, 15:51 • 2 min
Vedci objavili fosíliu hada so štyrmi končatinami

BRATISLAVA - Tím britských a nemeckých vedcov popísal prvý známy druh hada so štyrmi končatinami, ktorý žil pred 113 miliónmi rokov na území dnešnej Brazílie.

slovakia

left justify in out

Had dostal vedecký názov Tetrapodophis amplectus a podľa odborníkov ide o priameho predka moderných hadov. Jeho krátke končatiny neboli vhodné na chôdzu, ale pravdepodobne mu pomáhali pri love. Fosília taktiež vykazuje adaptáciu na život pod zemou, čo je ďalší dôkaz potvrdzujúci teóriu, že hady sa vyvinuli na súši a nie v mori.

 

Fosíliu hada objavil David M. Martill z University of Portsmouth v múzeu v nemeckom Solnhofene, ktoré ju získalo zo súkromnej zbierky. Had meral 19,5 centimetra, pričom jeho končatiny mali štyri, respektíve sedem milimetrov. "Ide o najprimitívnejšieho známeho hada a je celkom jasné, že nešlo o vodného živočícha. Jeho končatiny sú vysoko špecializované. Majú veľmi dlhé, úzke prsty s malými pazúrmi. Myslíme si, že tieto hady prestali používať končatiny na pohyb a namiesto toho ich začali používať pri love," uviedol Nick Longrich z University of Bath, ktorý spoločne s Martillom a Helmutom Tischlingerom zverejnil popis nového druhu v časopise Science. Dôkazom, že šlo naozaj o dravca, sú pozostatky iného bezstavovca, ktoré sa našli vo vnútornostiach hada.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies