Vedci objavili dôvod dobrej priestorovej orientácie u chlapcov

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 14:40 • 2 min
Vedci objavili dôvod dobrej priestorovej orientácie u chlapcov

BRATISLAVA - Orientácia v priestore u chlapcov je vrodená a závisí od citlivosti receptora pre testosterón v ich tele.

slovakia

left justify in out

Potvrdila to štúdia fyziológov z Univerzity Komenského v Bratislave, ktorú slovenskí vedci publikovali v časopise Neuropsychologia. Ako v nej napísali, schopnosť orientovať sa v priestore nezávisí od množstva testosterónu, ale od citlivosti receptora (tzv. androgénový receptor) pre tento mužský pohlavný hormón.

 

Vedci z UK súčasne zistili, že veľmi citlivý androgénový receptor negatívne ovplyvňuje priestorové schopnosti. Čím je receptor u jedinca slabší, tým je jedinec v priestorových schopnostiach lepší. Odborníci predpokladajú, že pre optimálne priestorové schopnosti je nevyhnutná určitá optimálna miera účinku testosterónu na bunky v mozgu. 

 

Cieľom projektu realizovaného Jaroslavou Durdiakovou pod vedením Daniely Ostatníkovej a Petra Celeca z Lekárskej fakulty UK bolo odhaliť biologickú podstatu intelektového nadania a jedinečných kognitívnych funkcií ako je aj priestorová orientácia. Výskum sa uskutočnil na vzorke 147 chlapcov vo veku od 10 do 18 rokov s IQ vyšším ako 130. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona