Vedci našli najstaršie dôkazy o živote ľudí vo vnútrozemí Austrálie

NETKY.SK • 3 November 2016, 13:53 • 2 min
Vedci našli najstaršie dôkazy o živote ľudí vo vnútrozemí Austrálie

SYDNEY- Archeológovia na čele s Gilesom Hammom z La Trobe University objavili na juhu Austrálie skalný prístrešok, ktorý obsahuje dôkazy o tom, že ľudia žili vo vnútrozemí tohto kontinentu už pred minimálne 49-tisíc rokmi. To je o 10-tisíc rokov skôr, než sa doteraz predpokladalo.

slovakia

left justify in out

Skalný prístrešok s názvom Warratyi sa nachádza približne 500 kilometrov severne od mesta Adelaide v pohorí Flinders a podľa vedcov dokazuje, že prví obyvatelia Austrálie sa krátko po svojom príchode na tento kontinent dostali aj do jeho suchého vnútrozemia. V jaskynnom obydlí našli okrem iného kamenné a kostené nástroje, drevené uhlie, popol, pozostatky zvierat ako aj farbivo červený oker, ktoré sa v tejto oblasti prirodzene nevyskytuje, čiže ho tam museli priniesť ľudia. Vek nájdeného pigmentu stanovili na 46-tisíc až 49-tisíc rokov, čo je najstaršie známe použitie tohto farbiva v Austrálii ako aj v juhovýchodnej Ázii.

 

Tieto nálezy taktiež dokazujú, že ľudia využívali tento prístrešok tisícky rokov, avšak nie vždy rovnako často. Medzi pozostatkami vyhynutých živočíchov boli napríklad kosti najväčšieho známeho vačkovca Diprotodon optatum a úlomky vajec nelietavého vtáka druhu Genyornis newtoni. Oba tieto nálezy naznačujú, že ľudia tieto živočíchy lovili, čím prispeli k ich vyhynutiu. "Ani jeden z nás si nevie predstaviť, že by Diprotodon dokázal vyliezť po svahu, aby sa dostal do tejto jaskyne. Museli ho tam priniesť ľudia, čiže je viac než pravdepodobné, že sa živili jeho mäsom," uviedol člen tímu Gavin J. Prideaux z Flinders University, ktorý spoločne s kolegami informoval o objave v časopise Nature.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona