Vedci na oblohe objavili tajomnú hviezdu, nič podobné vraj nikdy nevideli

NETKY.SK • 19 Október 2015, 16:00 • 2 min
Vedci na oblohe objavili tajomnú hviezdu, nič podobné vraj nikdy nevideli

WASHINGTON – Vedci cez ďalekohľad Kepler objavili v blízkosti Mliečnej dráhy dosiaľ neznámy objekt, ktorý je od Zeme vzdialený 1465 svetelných rokov. To ako vznikol a ako sa dostal medzi súhvezdie Labute a Lýry je zatiaľ záhadou, ktorú sa snažia rozlúštiť.

slovakia

left justify in out

Vedci objekt prvýkrát zbadali tesne nad Mliečnou dráhou už v roku 2009 a pomenovali ho hviezda KIC 8462852. Odhady spočiatku hovorili o tom, že ide o planétu podobnú Zemi, neskôr sa však ukázalo, že pri rotácii odráža svetlo úplne odlišne. Ďalekohľad Kepler analyzuje svetelné zmeny zo vzdialených vesmírnych miest. Tie často vytvárajú exoplanéty pri prelete okolo hviezd ale KIC 8462852 sa správa úplne inak.

 

Vedci najnovšie tvrdia, že ide o zhluk predmetov, nie o jednu planétu. „Nikdy sme nič podobné nevideli. Bolo to naozaj zvláštne. Mysleli sme si, že máme chybné informácie alebo vidíme vesmírnu loď,“ povedala výskumníčka Tabetha Boyajianová z Yaleu. Vedci hľadajú nové poznatky a do pátrania sa zapoja i odborníci z projektu SETI, ktorý sa zaoberá hľadaním spojení s mimozemskými signálmi a inteligentnými bytosťami vo vesmíre. Astronómovia nasmerujú na hviezdu KIC 8462852 rádioteleskopy a budú čakať na signál, ktorý by mohol znamenať historický prielom. Ako informoval portál universetoday.com, významnejšie informácie o záhadnej hviezde vedci očakávajú koncom januára.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies