Vedci možno odhalili prvú krytosemennú rastlinu

NETKY.SK • 18 August 2015, 13:38 • 2 min
Vedci možno odhalili prvú krytosemennú rastlinu

BRATISLAVA - Montsechia Vidalii, ktorá rástla pred viac ako 125 miliónmi rokov v jazerách na území súčasného Španielska, môže byť najstaršou známou krytosemennou rastlinou.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to medzinárodný tím botanikov v štúdii publikovanej v magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences. Vedci študovali viac ako tisíc fosílií tejto prastarej vodnej rastliny.


Fosílie Montsechia Vidalii objavili už pred storočím vo vápencových ložiskách Iberských hôr a na severe krajiny. Hoci sa podobá na obľúbenú rastlinu akvaristov rožkatca ponoreného, nový výskum ukázal, že vytvárala plod obsahujúci jedno semeno, čo je hlavný znak krytosemennej rastliny. „Montsechia nemá žiadne očividné časti krytosemennej rastliny ako okvetný lístok či štruktúry produkujúce nektár, ktorý priláka hmyz,“ uviedol David L. Dilcher z Indiana University, čím ozrejmil, prečo doterajšie výskumy nesprávne určili taxón rastliny. „Celý svoj životný cyklus prežije vo vode,“ doplnil.


Za najstaršiu krytosemennú rastlinu pritom vedci v minulosti označili Archaefructus sinensis objavenú v Číne, no Montsechia Vidalii sa zdá byť staršia. „’Prvý kvet‘ je technicky mýtus, podobne ako ‘prvý človek‘,“ vyjadril sa Dilcher, ktorého tím teraz dúfa, že sa mu podarí zistiť, kedy sa ďalšie krytosemenné rastliny oddelili od svojich predchodcov. „Stále máme čo objavovať na tom, ako pár skorých druhov rastlín plodiacich semená stál za vznikom veľkých, nádherných a rôznorodých kvetov, ktoré teraz rastú na takmer každom kúsku Zeme,“ uviedol Dilcher.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies