Vedci majú podozrenie, že sa vírus zika šíri aj slinami

NETKY.SK • 6 Február 2016, 06:37 • 2 min
Vedci majú podozrenie, že sa vírus zika šíri aj slinami

RIO DE JANEIRO - Brazílski vedci objavili v piatok aktívne stopy vírusu zika v slinách a moči dvoch nakazených pacientov a uviedli, že sa chystajú prešetriť možnosť nákazy vírusom prostredníctvom týchto telesných tekutín. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vedci z brazílskej vládnej výskumnej Nadácie Oswalda Cruza známej aj pod skratkou Fiocruz objavili vírus vo vzorkách slín a moču dvoch pacientov, ktorým sa už predtým prejavili sprievodné príznaky nakazenia zikou. Ide o doposiaľ prvý prípad, kedy boli stopy vírusu zistené práve v týchto dvoch telesných tekutinách. Brazílski vedci však dodali, že vo veci je potrebný ešte ďalší výskum a až ten určí, či sa zika pomocou nich môže ďalej prenášať.


Riaditeľ Fiocruzu Paulo Gadelha však vyzval tehotné ženy, aby počas nadchádzajúcich bujarých zábav v rámci výročného päťdňového pouličného karnevalu v Riu de Janeiro nebozkávali cudzincov a preventívne sa vyhli aj samotným davom. Môže to znieť absurdne, no bozkávanie cudzincov je v rámci pouličných osláv, ktoré sa v Riu začali v piatok, úplne bežné, približuje Reuters.


Väčšina prípadov nakazenia vírusom zika je spôsobená komárím uštipnutím. Podľa informácií, ktoré sa však na verejnosť dostali v uplynulom týždni sa zika môže prenášať aj krvnou transfúziou či pohlavným stykom.


Nakazenie vírusom zika sa u dospelých jedincov prejavuje zvyčajne len zvýšenou teplotou, vyrážkami na koži, bolesťami kĺbov, prípadne zápalom očných spojiviek. Tieto symptómy však odznejú v priebehu niekoľkých dní, maximálne jedného týždňa.


Novorodencom však vírus pravdepodobne spôsobuje aj rôzne poruchy, v dôsledku ktorých viacerí zomrú alebo ostanú mentálne postihnutí. Proti tomuto infekčnému ochoreniu zatiaľ neexistuje nijaký liek ani vakcína.


Vírus zika sa veľmi rýchlo šíri celým americkým svetadielom a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok na mimoriadnom zasadnutí v Ženeve v súvislosti s ním vyhlásila stav medzinárodnej pohotovosti, aký naposledy vyhlásila po vypuknutí eboly v západnej Afrike v roku 2014.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona