Vedci identifikovali najstaršiu kosť psa

NETKY.SK • 4 August 2010, 07:21 • 2 min
Vedci identifikovali najstaršiu kosť psa

Vedci identifikovali najstaršiu kosť psa

slovakia

left justify in out

img

Nemeckí vedci z univerzity v Tübingene našli vo Švajčiarsku najstaršiu známu kosť psa, ktorá dokazuje, že ľudia domestikovali tieto zvieratá už pred viac ako 14.000 rokmi. Informovala o tom stránka Augsburger-allgemeine.de.
      Hoci hornú čeľusť psa našli už v roku 1873, vedcom sa dostala do rúk až teraz pri podrobnom spracovaní archeologických nálezov z jaskyne Kesslerloch v kantóne Schaffhausen.
      Pes, ktorému kosť patrila, žil pred 14.100-14.600 rokmi, píšu archeológovia Hannes Napierala a Hans-Peter Uerpmann v časopise International Journal of Osteoarchaeology. "V tom čase boli ľudia ešte lovcami a zberačmi," povedal Napierala.
      Najmä podľa veľkosti trhacieho zubu sú si vedci istí, že kosť patrila psovi a nie vlkovi. Trhák je totiž oveľa menší ako trháky prehistorických vlkov, ktoré sa tiež našli v jaskyni Kesslerloch. Od vlkov sa odlišujú aj ďalšie zuby na zachovanej čeľusti.
      Nález čeľuste môže vniesť viac svetla do problému, odkiaľ pes pochádza. Niektoré genetické štúdie predpokladajú, že vznikol domestikáciou vlka v Číne, odkiaľ sa dostal do Európy. Iné teórie hovoria o domestikácii nezávisle na viacerých miestach zemegule.
      Získanie DNA na ďalšie výskumy z čeľuste nájdenej vo Švajčiarsku nebude problém, keďže je vo veľmi dobrom stave.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies