Vedci identifikovali gén spojený s depresiou

NETKY.SK • 20 Október 2010, 07:25 • 2 min
Vedci identifikovali gén spojený s depresiou

Vedci identifikovali gén spojený s depresiou

slovakia

left justify in out

Vedcom z Yale University sa podarilo identifikovať gén, ktorý je možnou príčinou depresie.
      Tento objav by mohol viesť k vyvinutiu novej verzie antidepresív, ktoré by mohli byť zamerané na špecifický gén známy ako MKP-1. Uviedol to dnes denník Baltimore Sun.
      Autori štúdie analyzovali skeny genómov zo vzoriek tkaniva 21 mŕtvych ľudí, ktorí mali depresiu a porovnali ich so vzorkami tkanív zdravých ľudí. Gén MKP-1 bol viac ako dvojnásobne silnejší u ľudí, ktorí trpeli depresiou.
      Vedci potom preniesli gény do myší a zistili, že myši vykazovali depresívne správanie spojené s priveľkým stresom. Podľa štúdie gén MKP-1 "vypne" spojenie v mozgu, čo spôsobuje, že neuróny nefungujú tak, ako majú. Predchádzajúce štúdie zistili podobné prerušenie spojení.
      Výskumníci dúfajú, že tieto zistenia prispejú k vyvinutiu nového druhu liekov, ktoré budú zamerané viac na gén MKP-1 ako na chemikálie v mozgu, ako sú serotonín, norepinefrín a dopamín. Prispelo by to k revolúcii v oblasti antidepresív, ktoré sú založené na selektívnych inhibítoroch spätného vychytávania serotonínu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies