Vedci exhumovali hrob, ktorý objasní záhadu Mony Lisy

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 06:41 • 2 min
Vedci exhumovali hrob, ktorý objasní záhadu Mony Lisy

RÍM - Talianski vedci exhumovali dnes hrobku v talianskej Florencii, v ktorej by sa podľa nich mohli nachádzať telesné pozostatky "Mony Lisy", oznámila agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Hrobka z obdobia renesancie, nachádzajúca sa v priestoroch Baziliky Najsvätejšieho Zvestovania, patrí rodine kupca Francesca Del Gioconda. Práve jeho manželkou bola Florenťanka Lisa Gherardiniová (1479-1542), ktorá podľa rozšíreného názoru stála modelom Leonardovi da Vincimu pre jeho slávny portrét Mony Lisy.
      

Členovia tímu talianskych antropológov nemajú istotu, že v hrobke skutočne nájdu pozostatky Gherardiniovej, ktoré by sa eventuálne mohli nachádzať aj na mieste jej pôvodného hrobu v bývalom ženskom kláštore Sant'Orsola vo Florencii.
      

Kosti, ktoré sa nájdu v bazilike, podrobia analýze DNA. Výsledky potom porovnajú so vzorkami odobratými z kostier objavených v komplexe kláštora. 
      

"Porovnanie dát nám pomôže zistiť, či rodinný hrob obsahoval aj telo Lisy Gherardiniovej," uviedol Silvano Vincenti z výboru pre talianske kultúrne a prírodné dedičstvo.
      

Vedci dúfajú, že sa im v priebehu výskumu oboch florentských lokalít podarí nájsť kosti Gherardiniovej, určiť ich vek rádiokarbónovou metódou, získať z nich vzorky DNA a porovnať ich s genetickým materiálom jej potomkov. Ak sa podarí objaviť aj dostatočne zachované fragmenty lebky, výskumníci sa pokúsia o rekonštrukciu tváre, ktorej črty porovnajú s tvárou na Leonardovom obraze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies