Vedci dva roky udržali pri živote prasacie srdce v tele paviána

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 14:59 • 2 min
Vedci dva roky udržali pri živote prasacie srdce v tele paviána

NEW YORK - Tímu amerických vedcov sa podarilo viac ako dva roky udržať pri živote prasacie srdce v tele paviána. Úspech dosiahli s pomocou genetickej úpravy prasiat, vďaka čomu sa ich orgány stali vhodnejšími pre opičích príjemcov. Následne výskumníci použili techniku nazvanú imunomodulácia, ktorá spočívala v podávaní špeciálnych protilátok a liekov, ktoré upravili imunitný systém paviánov, tak aby prijali cudzie tkanivo. O svojom experimente napísali v magazíne Nature Communications.

slovakia

left justify in out

Výsledky pokusu môžu podľa vedcov posunúť ľudstvo k vyriešeniu problémov spojených s nedostatkom orgánov. Mnoho pacientov totiž umiera skôr, ako sa pre nich nájde potrebný orgán od ľudského darcu. O používaní orgánov od iných živočíchov vedci uvažovali už dávno, prekážkou v takzvanej xenotransplantácii je však prirodzená reakcia organizmu, pri ktorej telo odmietne tkanivo iného živočíšneho druhu.

 

Posun v tejto problematike dosiahli vedci z amerického Národného inštitútu pre srdce, pľúca a krv v Marylande, ktorí implantovali srdcia geneticky upravených prasiat do tiel piatich paviánov. Prasacie srdcia pritom nenahradili srdcia paviánov, vedci ich vložili do žalúdka zvierat, kde ich napojili na obehový systém. Kým pri minulých pokusoch implantované srdce prežilo najviac 179 dní, pri novom experimente sa tento čas vďaka imunomodulácii predĺžil, pričom v priemere implantované srdcia vydržali biť 298 dní. Jedno z nich sa navyše udržalo pri živote 945 dní. Keď však vedci prestali podávať paviánom špeciálne lieky, imunitný systém začal cudzie srdcia odmietať.

 

Podľa spoluautora štúdie Muhammada Mohiuddina, ide o významný prelom, ktorý ľudstvo približuje k používaniu orgánov od iných živočíchov. "Xenotransplanty, teda orgány transplantované medzi živočíšnymi druhmi, by mohli každoročne zachrániť tisícky životov, ktoré vyhasnú pre nedostatok orgánov od ľudských darcov," uviedol. Vedec so svojím tímom dúfa, že čoskoro otestujú skutočnú transplantáciu prasacieho srdca do tela paviána.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona