Vedci dopomohli k narodeniu 30 zdravých geneticky modifikovaných detí

NETKY.SK • 3 Júl 2012, 11:37 • 2 min
Vedci dopomohli k narodeniu 30 zdravých geneticky modifikovaných detí

Vedci dopomohli k narodeniu 30 zdravých geneticky modifikovaných detí

slovakia

left justify in out

img

Tridsať zdravých geneticky modifikovaných detí sa narodilo v rámci výskumných projektov v Spojených štátoch, oznámili noviny Daily Mail. 
      Tím vedcov pod vedením uznávaného odborníka na reprodukčnú medicínu Jacqua Cohena o tom informoval v štúdii zverejnenej v časopise Human Reproduction. Podľa jej autorov ide vôbec o "prvý prípad genetickej modifikácie u ľudí, ktorej výsledkom boli normálne zdravé deti".
      Tri desiatky detí s modifikovanou genetickou výbavou sa narodili v posledných niekoľkých rokoch neplodným ženám. Vedci do ich vajíčok ešte pred oplodnením vložili gény od ženskej darkyne, ktoré im neskôr umožnili počatie. 
      Testy u ročných a dvojročných detí potvrdili, že zdedili gény od troch dospelých osôb - dvoch žien a jedného muža, ktoré sa dostali aj do ich genetickej línie. Gény od troch rodičov budú teda môcť odovzdať aj svojim potomkom.  
      Polovica z detí bola počatá za ostatné tri roky v rámci experimentálneho programu na Inštitúte reprodukčnej medicíny a vedy sv. Barnabáša v New Jersey.
      Viacerí genetici však experiment ostro kritizovali ako neetický. Obávajú sa totiž, že by podobné metódy mohli v budúcnosti viesť k snahám o "vyšľachtenie" ľudských rás, obdarených napr. väčšou silou alebo inteligenciou. 
      Niektorí odborníci tiež označujú takéto experimentovanie s ľudskou genetikou za zbytočné vzhľadom na vysokú úspešnosť štandardných metód umelého oplodnenia. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies