Vedci dokázali, že tí, ktorí migrantov odmietajú, nie sú xenofóbni

NETKY.SK • 28 September 2017, 11:19 • 2 min
Vedci dokázali, že tí, ktorí migrantov odmietajú, nie sú xenofóbni

Českí vedci skúmali, čo sa deje v mozgu a ktoré centrá sa zapájajú, keď človek vidí utečenca na preplnenom člne v Stredozemnom mori. Ukázalo sa, že emočné centrá, a teda ani strach, sa v ich postojoch nezapájujú. Ide o čisto rozumovú úvahu. Takzvaní odmietači sú tiež viac svedomití a starostlivejší ako takzvaní vítači.

slovakia

left justify in out

Český vedecký tím pod vedením Jiřího Horáčka a Ladislava Kesnera z Národného ústavu duševného zdravia skúmal dva extrémne postoje ľudí k utečencom - zjednodušene povedané odmietačov a vítačov. Informácie zazneli vo vysielaní Českého rozhlasu 2 v programe Ako to vidí.

 

"Pozerali sa, čo sa deje v mozgu a ktoré centrá sa zapájajú, keď človek vidí moslimského utečenca v núdzi na preplnenom člne v Stredozemnom mori, v utečeneckých táboroch alebo pri srdcervúcich scénach detí v utečeneckých táboroch," vysvetľujoval psychiater Cyril Höschl. 

 

"Dizajn experimentu bol pomerne zložitý, ale výsledok bol jednoduchý a pomerne prekvapujúci. Najdôležitejšie zistenie je, že nejde o xenofóbiu. Tí ľudia, ktorí utečencov odmietajú, z nich nemajú strach. Nie sú aktivované emočné centrá, iba rozumové oblasti. To je čistá úvaha. Na pozadí nie je strach, ale názor a názor nie je emócia. Názor si môže spraviť aj počítač. Skrátka za tým nie je emócia vyjadrovaná slovným základom fóbia, strach."

 

Spomínaná štúdia sa zaoberala aj ďalšími otázkami.  "Ukázala, že odmietači sú orientovaní viac pravicovo. Povahovo sú to ľudia so zvýšenou svedomitosťou. Sú tiež starostlivejší a viac dôslednejší než vítači. Tí sú viac veľkorysí a volnejší v zásadách. Výsledky budú čoskoro publikované," popísal Höschl. 

 

Výsledky po prvýkrát zazneli na nedávnom medzinárodnom stretnutí v Cambridgi na tému mentálneho zdravia a vyvolala veľký ohlas. Štúdia má byť unikátna svojou komplexnosťou. "Názory sa merali tradičným postojovým dotazníkom, ktorý dokáže do určitej miery odhadovať aj to, či niektoré postoje len nepredstierate," vysvetľoval psychiater. 

 

"Osobnostné rysy ako svedomitosť sa merali zavedenými a validizovanými osobnostnými dotazníkmi, vrátane dotazníkov na neuroticizmus. To najzaujímavejšie, teda či sa vám aktivujú emočné centrá, robili v magnetickej nukleárnej rezonancii. To je zobrazovacia metóda, ktorú je možné mapovať regionálnu aktivitu určitých oblastí mozgu," uzavrel Cyril Höschl vo vysielaní Českého rozhlasu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona