Vedci dokázali modifikovať pomaranče tak, aby chutili ako grapefruity

NETKY.SK • 12 September 2016, 19:37 • 2 min
Vedci dokázali modifikovať pomaranče tak, aby chutili ako grapefruity

OXFORD - Vedci z Oxfordskej univerzity našli spôsob, ako dosiahnuť, aby pomaranče chutili ako grapefruity.

slovakia

left justify in out

Pre tento účel použili formu ovocnej alchýmie, pričom prirodzene sa vyskytujúce látky v pomarančoch zmenili vôňu a chuť. Tento objav by mohol poskytnúť nový, masový a lacný zdroj grapefruitovej arómy a príchute v potravinárskom a parfumovom priemysle.

 

Technológia využíva modifikovaný enzým na premenu zlúčeniny zvanej valencene (nachádzajúcej sa v pomarančoch) do komplexnej molekuly zodpovednej za výraznú chuť a vôňu grapefruitu.

 

Molekula známa ako nootkatone je veľká a zložitá, čo znamená, že je ťažké ju vyrábať umelo.

 

Priemysel sa spolieha na odbremenenie od náročnej extrakcie potrebných látok z grapefruitov, čo je drahý a časovo náročný proces. Na výrobu 2 kg aromatického extraktu totiž treba až 400 ton grapefruitov.

 

Grapefruit je jedným z najčastejšie používaných esenciálnych olejov v parfumovom priemysle, a široké využitie má aj v cukrovinkách, nealkoholických nápojoch a iných potravinách.

 

"Tento proces si vyžaduje málo energie a negeneruje takmer žiadny odpad na rozdiel od konvenčných chemických procesov,“ vysvetlil univerzitný chemik Dr. Lueta Wong. "Výhodou je aj to, že konečný produkt je úplne prirodzený."

 

Výskum trval 20 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies