Vedci chcú zlepšiť postavenie spoločenských a humanitných vied

NETKY.SK • 16 Január 2017, 13:12 • 2 min
Vedci chcú zlepšiť postavenie spoločenských a humanitných vied

BRATISLAVA - Spoločenskí a humanitní vedci na Slovensku sú pripravení čeliť výzvam našej doby, jej myšlienkovému a hodnotovému chaosu a skepse. Vyplýva to z Memoranda spoločenských a humanitných vedcov, ktoré na dnešnej tlačovej besede predstavil podpredseda Slovenskej akadémie vied pre Oddelenie vied o spoločnosti a kultúre Emil Višňovský.

slovakia

left justify in out

Vedci upozorňujú, že spoločenské a humanitné vedy sa v súčasnosti ocitli vo zvláštnom postavení. Na jednej strane sú podľa nich predmetom častého spochybňovania a nedôvery, na druhej strane existuje názor, že 21. storočie bude storočím spoločenských a humanitných vied vzhľadom na ich význam pre riešenie kľúčových problémov ľudstva.


Memorandum sa člení na tri časti. V prvej časti vedci vysvetľujú význam spoločenských a humanitných vied. Pripomínajú v nej napríklad, že tieto vedy poskytujú porozumenie sveta a miesta človeka v ňom, prispievajú k utváraniu kultúrnej pamäti či predstavujú nástroj orientácie v rozmanitých obrazoch sveta.

 

Druhá časť hovorí o zodpovednosti spoločenských a humanitných vedcov. Podľa jednotlivých bodov pritom vedci prijímajú zodpovednosť napríklad za kritické skúmanie ľudskej existencie, súčasného stavu našej spoločnosti a rizikových trendov jej vývoja. Rovnako tak prijímajú zodpovednosť za poznávanie civilizačných výziev a existenciálnych hrozieb, najmä terorizmu, migrácie, priemyselnej revolúcie či environmentálnej krízy. Zodpovednosť nesú vedci podľa memoranda aj za rozvíjanie demokratického dialógu s cieľom utvárať slobodnú, pluralitnú a tvorivú spoločnosť.

 

V tretej časti definujú vedci to, čo rozvoj spoločenských a humanitných vied na Slovensku nevyhnutne vyžaduje. Vedci pritom podľa memoranda potrebujú napríklad dôstojné ekonomické podmienky na plnenie ich poslania či kooperáciu s prírodnými a technickými vedami.


Ako pre agentúru SITA povedal po tlačovej besede Peter Zajac z Ústavu slovenskej literatúry SAV, memorandum je zamerané nielen do radov spoločenských a humanitných vedcov, ale aj do radov iných vedcov a smerom k verejnosti. Zajac pritom uviedol, že pokladajú za dôležité scitlivovať verejnosť na problémy, ktoré riešia spoločenské a humanitné disciplíny.

 

"Hlavným poslaním memoranda je povedať, že problémy dnešného sveta sú také obrovské a komplexné, že to, ako bude vyzerať náš svet o 5, 10, 15 či 20 rokov, závisí od toho, ako sa bude správať spoločnosť k sebe samej a teda k problémom, ktoré ju trápia. Na to môžu dať dôležité odpovede práve humanitné a spoločenské disciplíny," uviedol Zajac. Základným cieľom memoranda je podľa neho to, aby si spoločnosť uvedomovala význam a dôležitosť spoločenských a humanitných disciplín a tak podporovala ich rozvoj.


Pod memorandum sa podpísal napríklad Gabriel Bianchi z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV, Ivan Gerát z Ústavu dejín umenia SAV, Erich Mistrík z Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského či Martin Slobodník z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. Ako informoval hovorca SAV Stanislav Ščepán, memorandum zatiaľ podpísalo takmer 400 vedcov. Zverejniť ho majú aj na internetovej stránke www.changenet.sk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies