Večný oheň na Národnom pamätniku zapálil Gönci

NETKY.SK • 16 Október 2014, 15:50 • 2 min
Večný oheň na Národnom pamätniku zapálil Gönci

MARTIN - Na Národnom cintoríne v Martine, kde odpočíva mnoho predstaviteľov slovenskej kultúry, politiky a spoločenského života, vo štvrtok predpoludním slávnostne odhalili Národný pamätník olympionikov. Česť oficiálne uviesť do života toto pietne miesto sa ušlo šestici predstaviteľov slovenského olympizmu, bývalých aj súčasných, v zostave Eva Šuranová, Anton Urban, Jozef Labuda, Michal Martikán, Danka Barteková a Mária Jasenčáková.

slovakia

left justify in out

Ako v úvode pripomenul prezident Slovenského olympjského výboru František Chmelár, od položenia základného kameňa tohto monumentu (6. 11. 2013) neuplynul ešte ani jeden rok a dôstojné pietne miesto slovenského olympizmu sa stalo realitou.

 

"Som rád, že práve na Národnom cintoríne v Martine je toto dôstojné miesto, kde sa súčasná aj budúce generácie budú môcť pokloniť pamiatke olympionikov, ktorí na najvýznamnejšom svetovom podujatí preslávili Slovensko,“ uviedol pre agentúru SITA František Chmelár a pokračoval: "Pri hľadaní vhodnej lokality na takýto významný pamätník sme zvažovali niekoľko alternatív. V hre bola Bratislava aj Vysoké Tatry, ale vo chvíli, ked nám primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar ponúkol miesto práve na tunajšom Národnom cintoríne, boli sme na správnej adrese. Navyše predstaviteľ Martina sľúbil, že mesto prispeje sumou 20 000 eur na zriadenie pamätníka, čo aj dodržal.“ 

 

Ako prezident SOV F. Chmelár ďalej uviedol, postupne sa k tomuto základnému príspevku pridávali ďalšie subjekty a jednotlivci, ktorí pomáhali naplniť pôvodne plánovaný rozpočet v rozpätí 40 000 - 60 000 eur. Na Národný pamätník olympionikov prispel darom vo výške 5000 USD aj Medzinárodný olympijský výbor. 

 

Hybnou silou celého procesu bol predovšetkým predseda Olympijských klubov Slovenska Ivan Čierny, ktorý neúnavne inicioval realizáciu pamätníka. Zaujal aj mnohé zahraničné delegácie účastníkov tejto slávnostnej udalosti. Za všetkých stačí spomenúť olympijského víťaza v zápasení z roku 1972 v Mníchove Vítězslava Máchu, ktorý zastupoval Český klub olympionikov. 

 

"Myšlienka zrealizovať takéto dôstojné miesto na pamiatku slovenských olympionikov sa mi veľmi páči. V porovnaní s nami máte v tomto smere náskok, pretože my nič podobné nemáme. Aj keď časť takého cintorína v súčasnosti máme v Rožňove pod Radhoštěm, kde sú pochovaní Emil Zátopek, Jiří Raška a Ludvík Daněk,“ reagoval na otázku agentúry SITA Vítězslav Mácha. 

 

Český klub olympionikov vo štvrtok v Martine zastupovala aj Adolfina Tkačíková-Tačová, súputnička svetovej gymnastickej legendy Viery Čáslavskej z najslávnejšej tokijskej éry. Českú olympioničku okrem dôstojného miesta, ktoré bude navždy pripomínať úspechy a slávu slovenských olympijských medailistov, potešila aj možnosť stretnúť sa so svojimi bývalými kolegami - olympionikmi z OH 1964 v Tokiu. Okrem dvojice Mácha - Tačová na slávnosti bol prítomný olympijský medailista v sánkovaní Markus Prock z Rakúska a z Maďarska do Martina pricestovala generálna sekretárka Maďarskej olympijskej akadémie Mária Jakabházyová-Mezeiová a riaditeľ Maďarského olympijského múzea Lájos Szabo. 

 

Zo Slovenska sa na slávnosti zúčastnili takmer dve desiatky olympionikov, medzi nimi medailisti z OH - vodný slalomár Michal Martikán, futbalista Anton Urban, volejbalista Jozef Labuda, atlétka Eva Šuranová, strelci Jozef Gönci a Danka Barteková (najmladšia členka MOV). Nechýbali ani ďalší bývalí či súčasní olympionici - atléti Peter Korčok, Matej Tóth, Štefan Balošák, Mária Mračnová, resp. zjazdárka Jana Gantnerová st., bežec na lyžiach Ivan Bátory a sánkarka Mária Jasenčáková, slovenská rekordérka v počte účastí na olympijských hrách. 

 

Česť zapáliť symbolický večný plameň pripadla prvému medailistovi z OH v histórii samostatného Slovenska Jozefovi Göncimu. Návrh podoby Národného pamätníka olympionkov sa zrodil z výtvarnej súťaže, ktorú zorganizoval SOV. Spomedzi 19 návrhov porota vybrala dielo 38-ročného Mojmíra Vychodila z Bratislavy. 

 

Dominantou tohto pamätníka je päť gúľ z tatranskej žuly, symbolizujúcich päť olympijských kruhov, ktoré sú vyvýšenom čiernom podklade. Na tejto ploche sú dlaždice v zlatej, striebornej a bronzovej farbe s menami olympijských medailistov aj s údajom kedy a v akom športe získali medailu. V súčasnosti sa tam nachádza 24 vizitiek olympiských medailistov, ktorí v minulosti reprezentovali Rakúsko-Uhorsko, Československo aj samostatné Slovensko. Ocenením realizovaného diela je aj čerstvá trofej MOV v oblasti športu a kultúry, ktorú si Mojmír Vychodil prevzal v martinskom hoteli Turiec z rúk F. Chmelára a D. Bartekovej. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies