Vdovy po obetiach z olympijských hier z Mníchova sa dočkali 44 rokov po útoku

NETKY.SK • 4 August 2016, 11:23 • 2 min
Vdovy po obetiach z olympijských hier z Mníchova sa dočkali 44 rokov po útoku

RIO DE JANEIRO - Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach zorganizoval smútočnú ceremóniu na počesť obetí masakra z olympijských hier 1972 v Mníchove, pri ktorom prišlo o život 12 ľudí.

slovakia

left justify in out

Bach vyzval prítomných na minútu ticha za obete tohto zločinu na špeciálne určenom mieste v olympijskej dedine v Riu de Janeiro. Na smútočnom obrade bolo prítomných niekoľko členov súčasného izraelského olympijského tímu ako aj vdovy po trénerovi izraelských šermiarov Andrem Spitzerovi a vzpieračovi Yossefovi Romanovi a tiež. Už v pokročilom veku sa tak dočkali určitej morálnej satisfakcie od najvyššieho predstaviteľa svetového olympizmu 44 rokov po tragédii v Mníchove. Jedenásť izraelských športovcov a jeden nemecký policajt neprežili teroristický útok ozbrojeného palestínskeho komanda v olympijskej dedine v bavorskej metropole, ktorý je dodnes považovaný za najstrašnejšiu udalosť v novodobých dejinách olympizmu.


"Čakali sme 44 rokov na túto spomienku na naše lásky, ktoré prišli o život v mene športu takýmto obzvlášť drastickým spôsobom. Chceli sme len, aby boli oficiálne uznaní za členov olympijskej rodiny a dostalo sa im trochu pozornosti. Po tejto minúte ticha v olympijskej dedine túto záležitosť môžeme považovať za uzatvorenú," uviedla Ankie Spitzerová. "Už som neverila, že niekedy k tomu dôjde. Toto je historická chvíľa a pre mňa veľmi emotívna," uviedla Ilana Romanová.


Rodiny brutálne zavraždených členov izraelského tímu dlhé roky čakali na verejnú spomienku smutných okamihov z OH 1972. Medzinárodný olympijský výbor na čele s vtedajším šéfom Jacquesom Roggem čelil kritike za odmietavé stanovisko k tejto iniciatíve pozostalých počas slávnostného otvorenia OH 2012 v Londýne. Stredajší smútočná akcia v Riu sa odohrala v pokojnej časti olympijskej dediny, kde si môžu športovci pripomenúť aj členov rodiny či priateľov, ktorí ich náhle opustili. Počas obradu osadili na mieste dva kamene zo starobylej Olympie, na ktoré vyrazili nápis: "Budeme na vás stále pamätať, navždy zostanete v našich srdciach." Na ceremónii nechýbali ani gruzínski športovci, keďže prezident MOV nezabudol pripomenúť ani tragický okamih zo zimných olympijských hier vo Vancouvri 2010 a smrť gruzínskeho sánkara Nodara Kumaritašviliho počas tréningu v ľadovom tobogane.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona