Vdovec po zavraždenej poslankyni Coxovej: Zomrela pre svoje názory

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 08:30 • 2 min
Vdovec po zavraždenej poslankyni Coxovej: Zomrela pre svoje názory

LONDÝN - Britskú labouristickú političku Jo Coxovú zabili pre jej silné politické názory, povedal v dnešnom rozhovore pri britskú spravodajskú stanicu BBC vdovec po zosnulej Brendan Cox.

slovakia

left justify in out

Uviedol, že jeho manželku, ktorá by sa v stredu dožila 42 rokov, znepokojoval "zdrsňujúci" sa charakter referendovej debaty.

 

Hovoril tiež o smútku svojich detí a o potrebe ich verejne podporiť. Dvoma vecami, na ktoré sa chce zamerať je to, ako podporiť a ochrániť ich dve deti a ako vyvodiť z tejto situácie niečo pozitívne.

 

Poslankyňa za volebné obvody Batley a Spen zomrela uplynulý štvrtok po tom, ako ju postrelili a pobodali v stredoanglickom meste Birstall v grófstve West Yorkshire.

 

Fond založený na Coxovej pamiatku dosiaľ vyzbieral milión libier. V stredu, pri príležitosti jej nedožitých 42. narodenín, sa po celom Spojenom kráľovstve plánuje množstvo podujatí.

 

Cox povedal, že jeho nebohá manželka, ktorá bola počas svojej parlamentnej kariéry ako aj predchádzajúcej práce pre Oxfam vášnivou aktivistkou za ľudské práva, medzinárodný rozvoj a zaoberala sa aj neutešenou situáciou utečencov, "zomrela pre svoje názory".

 

"Bola političkou a mala veľmi silné politické názory a som presvedčený, že ju zabili pre tieto názory," dodal. "Myslím si, že zomrela pre ne a postavila by sa za ne aj po smrti, tak, ako by to urobila počas života."

 

"Určite nechcem, aby jej ľudia pripisovali také pohľady, aké nemala, ale určite chcem pokračovať v boji za odkaz a politiku a názory, ku ktorým sa hlásila. Pretože ony boli ňou, zomrela pre ne a my sa rozhodne chceme uistiť, aby sme pokračovali v boji za ne," dodal.

 

Labouristickú poslankyňu, ktorá bola podporovateľkou zotrvania Británie v Európskej únii, podľa jej manžela znepokojoval spôsob, akým sa uskutočňovala diskusia o členstve v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies