Vdova po Mikerovi usvedčovala kyselinárov z pokusu o vraždu

NETKY.SK • 28 Marec 2011, 11:39 • 2 min
Vdova po Mikerovi usvedčovala kyselinárov z pokusu o vraždu

Vdova po Mikerovi usvedčovala kyselinárov z pokusu o vraždu

slovakia

left justify in out

Vdova po zavraždenom Františkovi Mikerovi - Mária dnes usvedčovala Rastislava Š. a Petra L., ktorí čelia na Okresnom súde v Pezinku obžalobe z pokusu o vraždu. Rastislav Š. i Peter L. sú za vraždu Mikera odsúdení, jeden na doživotie, druhý na 12 rokov.
      Medzi hlavných obžalovaných v kauze kyselinárov patrí Rastislav Š. Podvodný systém získavania finančných prostriedkov údajne vymyslel Miker, ktorý v roku 2001 tiež skončil v kyseline. O nevydarenom pokuse zavraždiť Miroslava Zemana vraj povedal Miker svojej manželke na dovolenke na Kanárskych ostrovoch v januári 2001, niekoľko dní pred svojou smrťou. Uviedla to na dnešnom pojednávaní. "Viem, že to nebolo dokončené, lebo tam stále zvonil telefón. Nakoniec to auto malo byť spustené niekde do rokliny," povedala Mikerová. Podľa jej slov za pokusom o vraždu mal stáť Miker, obžalovaní Peter L. a Rastislav Š.
      V obžalobe je napísané, že Rastislav Š. a Peter L. sa pokúsili zavraždiť Zemana. Spoločne ho mali 29. júla 2000 vyzliecť, opiť, zbiť a škrtiť. Pretože sa im ho nepodarilo usmrtiť, údajne ho naložili do jeho auta a na Pezinskej Babe spustili z útesu. Zeman prežil s vážnymi zraneniami. V kauze vystupujú aj dvaja chránení svedkovia. Príslušný orgán súdu zaslal vyjadrenie, podľa ktorého sú títo svedkovia v zahraničí a ich premiestnenie na pojednávanie by bolo veľmi nákladné a vysoko rizikové. Nejde však o priamych svedkov a na ich výsluchu netrvá ani obžalovaný Peter L.
      Ten dnes pred súdom povedal, že poškodeného Zemana videl 29. júla 2000 po prvý raz. Rastislav Š. s Mikerom prišli do jeho domu na stretnutie spolu so Zemanom. Peter L. pri nich vraj nebol, ale odmietol, že by Zemana bili. Od Petra L. odišli všetci traja spolu. Na to, že Zeman odišiel po svojich a nikto ho do auta nenakladal, ako tvrdí obžaloba, vraj sú svedkovia. Zeman podľa jeho slov nakoniec Mikera s Rastislavom Š. vyložil a sám odišiel pravdepodobne do Čiech. O tri dni vypovedal Peter L. na polícii. Povedali mu, že Zeman mal autonehodu a vraj si na nič nepamätá.
      Obžalovaný Rastislav Š. dnes na pojednávaní uviedol, že si na detaily nepamätá a žiadal, aby sa prečítala jeho staršia výpoveď. Vinu odmietol a tvrdil, že sa ničoho nedopustil. Proces bude pokračovať koncom apríla. Či sa súdu podarí vypočuť aj poškodeného Zemana nie je známe, údajne žije na Novom Zélande.
      Pezinský okresný súd pôvodne v tejto veci zastavil trestné stíhanie z dôvodu účelnosti konania. Rastislav Š. je totiž odsúdený na doživotie a Petrovi L., ktorý pomáhal polícii a prokuratúre pri objasňovaní trestnej činnosti kyselinárov, hrozil maximálne 15-ročný trest. Voči zastaveniu trestného stíhania v prípade Petra L. sa odvolala prokuratúra. Krajský súd v Bratislave potom celé rozhodnutie o zastavení trestného stíhania zrušil a prikázal pezinskému súdu konať. Prípad je na tomto súde od septembra 2007. Ten však čakal, kým skončia iné procesy v kauze kyselinárov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies