Vdova po Davidovi Hainesovi chce, aby Džihádistu Johna chytili živého

NETKY.SK • 27 Február 2015, 12:46 • 2 min
Vdova po Davidovi Hainesovi chce, aby Džihádistu Johna chytili živého

LONDÝN - Vdova po zavraždenom britskom humanitárnom pracovníkovi Davidovi Hainesovi chce, aby jeho vraha, militanta tzv. Islamského štátu (IS) známeho ako Džihádista John, chytili živého, čím by sa vyhol "čestnej smrti" v boji. Dragana Hainesová to dnes uviedla pre stanicu BBC.

slovakia

left justify in out

Tohto maskovaného militanta, zachyteného na videách zobrazujúcich brutálne vraždy najmenej siedmich zajatcov IS zo západných krajín a Japonska, bol v stredu identifikovaný ako Mohammed Emwazi, 27-ročný Brit kuvajtského pôvodu, už predtým známy tajným službám. Videá sa objavovali na internete od vlaňajšieho leta.

 

"Domnievam sa, že by ho mali vydať spravodlivosti, ale nie takýmto spôsobom," uviedla Hainesová na margo budúceho Emwaziho osudu. Jej dcéra Bethany však pre stanicu ITV News použila tvrdé slová: "Verím, že všetky dotknuté rodiny pocítia zadosťučinenie a úľavu, keď dostane guľku medzi oči."

 

Predpokladá sa, že Emwazi stojí aj za brutálnym zabitím amerických novinárov Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa, britského dobrovoľníka Alana Henninga, amerického humanitárneho pracovníka Petera Kassiga, dvojice Japoncov Harunu Jukavu a Kendžiho Gota, ako aj nespresneného počtu sýrskych vojakov.

 

Zajatci, ktorí sa dostali zo zajatia IS, uviedli, že Emwazi patrí v štruktúre IS do teroristickej bunky známej ako The Beatles, pozostávajúcej z troch britských radikálov, ktorí majú na starosti západných zajatcov. Emwazi, vysokoškolsky vzdelaný počítačový programátor, odišiel bojovať do Sýrie v roku 2013.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona