Vďaka tomuto objavu sa budú prepisovať dejiny

NETKY.SK • 30 Apríl 2019, 13:44 • 2 min
Vďaka tomuto objavu sa budú prepisovať dejiny

WASHINGTON - Americký tím vedcov, ktorí v súčasnosti pôsobí v Čile, sa postaral o prelomový objav. Podarilo sa mu objaviť najstaršiu ľudskú stopu, aká sa kedy našla na americkom kontinente.

slovakia

left justify in out

Podľa zistení vedcov stopa vznikla pred vyše 15 000 rokmi. Podarilo sa ju objaviť v paleoarcheologickej lokalite v blízkosti mesta Osorno ležiacom na juhu Čile. Stalo sa tak už koncom roka 2010, odvtedy však vedci svoj nález ďalej skúmali, overovali, určovali jeho vek za pomoci uhlíkovej metódy a pokúsiť sa zmeniť názor svojich skeptických kolegov. 

 

Bádatelia dospeli k záveru, že ide o fosilizovaný odtlačok bosej pravej nohy dospelého človeka. Pravdepodobne by malo ísť o druh Hominipes modernus, ktorý je blízkym príbuzným súčasného človeka Homo sapiens.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Osorno, Región de los #Lagos. ________________________________________________ En el sur de nuestro país, en la comuna de Osorno se encuentra un sitio de gran importancia paleontológica y arqueológica tanto a nivel #nacional como #internacional. El sitio se conoce como “Sitio Paleo - Arqueológico Pilauco”.El descubrimiento de este sitio fue en el año 1986, ya que una empresa estaba a cargo de construir una zona residencial en el sector de Pilauco Bajo, en la ciudad de Osorno. Los trabajadores de la empresa encontraron osamentas de inusual tamaño durante las excavaciones, posterior a esto, pasaron 20 años para que las investigaciones concluyeran que los fósiles no pertenecían a un gonfoterio (animal extinto de la Edad de Hielo, emparentado con los elefantes actuales), los cuales vivieron hace unos 10.000 años. A partir del 2007, se comenzaron a realizar variadas investigaciones paleontológicas, que permitieron recuperar hasta la fecha, una gran cantidad de osamentas de animales (caballos, coipos, pudúes, ratones, felinos dientes de sable y aves), a los que además los acompañaban herramientas, tales como, piedras esféricas. Todos estos descubrimientos hicieron suponer a los científicos en ese entonces, que Pilauco fue habitado por personas. En el día de hoy, hay certeza de que además de restos de megafauna, se ha encontrado una huella humana de hace 15.600 años, catalogada como el registro humano más antiguo descubierto en toda América. Cabe destacar que la huella fue descubierta en 2011, y tras una extensa investigación encabezada por la paleontóloga Karen Moreno y el geólogo Mario Pino, lograron determinar que la huella data de hace unos 15.600 años. Esta huella logra superar a otra hallada en Monte Verde (sitio arqueológico ubicado al sur de Osorno) que databa de hace unos 14.600 años.

Príspevok, ktorý zdieľa Mundo Red TV (@mundo_red_tv),

 

Pri datovaní odtlačku sa použili aj stopy organických materiálov — dreva, semien a kostí — nájdených v jej blízkosti. Vek nálezu sa podarilo určiť okrem iného aj pomocou primitívnych kamenných nástrojov. Vedci považujú svoje zistenia za dôkladne preverené a potvrdené. 

 

img

 

Vek nálezu mení doterajší pohľad na dobu a postup migrácie ľudského druhu do oblasti Južnej Ameriky. Doposiaľ sa predpokladalo, že prví ľudia prišli do oblasti čilskej Patagónie až zhruba pred 12.000 rokmi. Taktiež sa predpokladá, že ľudia prišli do Ameriky počas poslednej doby ľadovej cez Beringov prieliv medzi ázijským a severoamerickým kontinentom. 

 

img

 

Nový nález z Patagónie je však ešte o niekoľko tisíc rokov starší, ako minulý rok objavená stopa človeka na severe Kanady. Tento nález by teda mohol prepísať doterajšie osnovy ohľadom migračných tokov ľudí v starých dobách.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies