Vďaka sprísneným hliadkam zachránili ďalších migrantov

NETKY.SK • 15 Október 2013, 17:11 • 2 min
Vďaka sprísneným hliadkam zachránili ďalších migrantov

RÍM - Talianske vojnové lode v utorok zachránili 290 migrantov v Stredozemnom mori hneď na začiatku bezprecedentne rozsiahlej operácie, v rámci ktorej krajina sprísňuje svoje hliadky v oblasti. Do akcie zapojili okrem lodí aj bezpilotné lietadlá a vrtuľníky.

slovakia

left justify in out

S pomocou najmodernejších radarov príslušníci armády prehľadávajú Stredozemné more a pátrajú po pašerákoch. Podnetom na odštartovanie operácie bola tragédia na ostrove Lampedusa, pri ktorom 3. októbra zahynulo 364 nelegálnych migrantov z Afriky.

Taliansky minister obrany Mario Mauro ešte v pondelok uviedol, že jeho krajina strojnásobí kontrolu nad južným Stredomorím. Je to nevyhnutné "sčasti preto, že Líbya nie je momentálne (funkčným) štátom", povedal pre talianske noviny Avvenire. Podľa ministerky zahraničia Emmy Boninovej bude cieľom hliadok "skôr zachraňovať migrantov, ako im kázať, aby ostali tam, kde sú", informuje spravodajská stanica.

Sprísnenie hliadok v oblasti žiada aj Európska komisia. Komisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová navrhla, aby misiu zastrešoval úrad Frontex, ktorý dohliada na ochranu vonkajších hraníc únie. Experti však tvrdia, že jednotlivé členské štáty EÚ bude ťažké presvedčiť, aby na operáciu finančne prispeli. V mnohých krajinách totiž stále zápasia s hospodárskou krízou a do popredia sa tam dostávajú extrémisti žiadajúci tvrdší postup voči prisťahovalcom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies