Vďaka špeciálnemu stimulátoru pomáhajú lekári NÚDCH deťom s epilepsiou

NETKY.SK • 19 December 2018, 13:38 • 2 min
Vďaka špeciálnemu stimulátoru pomáhajú lekári NÚDCH deťom s epilepsiou

BRATISLAVA - Deťom s epilepsiou, ktorá nereaguje na liečbu tabletkami, pomáha špeciálny stimulátor. Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) vďaka liečbe stimuláciou vagového nervu pomohli takmer 30 detským pacientom.

slovakia

left justify in out

Podľa generálneho riaditeľa NÚDCH Ladislava Kuželu sa podarilo vytvoriť liečebnú metódu, ktorá dokáže pomôcť pacientom bez nutnosti operácie mozgu.

 

"Princíp liečby môžeme porovnať ku kardiostimulátoru. Pri liečbe epilepsie sa stimulačná elektróda pripája k nervu na krk bez potrebnej operácie mozgu," priblížil.

 

Ako uviedla prednostka Kliniky detskej neurológie LF UK a NÚDCH Miriam Kolníková, vďaka liečbe tzv. vagovým stimulátorom sa skrátil čas hospitalizácie, ako aj počet hospitalizácií detských pacientov.

 

"Generátor sa nastaví a spustí na automatickú 30-sekundovú stimuláciu v intervaloch každých päť minút. Okrem toho je možné robiť ešte extrastimuláciu, ktorá sa robí priložením magnetu a môže sa spustiť hocikedy v prípade záchvatu alebo približujúceho sa záchvatu, čím sa záchvat zastaví alebo sa mu predíde a nie je potrebné podať protizáchvatový liek," vysvetlila Kolníková princíp fungovania stimulátora, ktorý zmierňuje priebeh epilepsie. Dodala, že Slovensko je jednou z krajín, ktorá má najväčší počet detí odliečených týmto spôsobom.

 

img

 

Epilepsia patrí medzi najčastejšie neurologické ochorenia u detí. Lieči sa antiepileptikami, ak táto liečba nezaberá, hľadajú sa alternatívne spôsoby liečby. Na Slovensku podľa lekárov nereaguje na liečbu tabletkami asi tretina detských pacientov s epilepsiou.

 

Vďaka stimulátoru zaznamenali zmiernenie alebo vymiznutie záchvatov u 41 percent pacientov. Efekt liečby sa nedostaví okamžite, ale v priebehu šiestich mesiacov až dvoch rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies