Vďaka silnému euru sú viaceré destinácie v tomto roku pre Slovákov lacnejšie

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 13:19 • 2 min
Vďaka silnému euru sú viaceré destinácie v tomto roku pre Slovákov lacnejšie

BRATISLAVA - Pri výbere letnej dovolenky je prakticky pre každého dovolenkychtivého Slováka podstatná nielen cena samotného pobytu, ale aj náklady priamo na mieste v príslušnej destinácii.

slovakia

left justify in out

Ceny v jednotlivých dovolenkových destináciách sa však často líšia. V priemere má slovenská stoeurovka v dovolenkovom zahraničí hodnotu 95 eur, čiže v zahraničí si za ňu môžeme nakúpiť v priemere o približne 5 % menej tovarov a služieb ako doma na Slovensku. Tvrdí to Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank.
     

Hodnota slovenskej stoeurovky v dovolenkovom zahraniční však postupne rastie, oproti minulému roku sa jej hodnota zvýšila o takmer 2 %, najmä v dôsledku silnejšieho eura. Napríklad pred 10 rokmi, t.j. tesne pred vstupom do EÚ, mala slovenská mena v dovolenkovom zahraničí až o 28 % nižšiu hodnotu ako v súčasnosti, čo znamená, že kúpna sila Slovákov rastie.
     

Najlacnejšie spomedzi TOP 15 najobľúbenejších dovolenkových destinácii Slovákov sú krajiny na severe Afriky a Bulharsko, najdrahšie krajiny západnej Európy. Priemerné ceny v obľúbenom Chorvátsku sú porovnateľné so Slovenskom, avšak hotelové a reštauračné služby sú tu výrazne drahšie. 
     

Lacnejšie ako na Slovensku je aj v susednom Maďarsku (približne o štvrtinu) a čoraz obľúbenejšom Turecku (približne o pätinu). Približne rovnakú cenovú úroveň ako na Slovensku nájdeme u susedov v Česku.
     

„V Česku je po prvýkrát v histórií mierne v priemere lacnejšie ako na Slovensku, o približne 4 %, najmä z dôvodu menových intervencií v minulom roku. Chorvátsko je v priemere stále mierne drahšie ako Slovensko približne o 2 %,“ spresňuje Koršňák.
     

Naopak, krajiny západnej Európy, či Izrael môžu byť pre slovenského dovolenkára stále relatívne drahé. Najlacnejšie je v Grécku, stále sú však ceny na Slovensku v priemere o približne štvrtinu nižšie, najdrahšie z obľúbených dovolenkových destinácií je na Britských ostrovoch, keď ceny na Slovensku sú v priemere takmer o polovicu nižšie.
     

Dovolenkári však majú počas svojho oddychu v zahraničí inú štruktúru výdavkov ako miestni spotrebitelia, aj ako je zloženie ich výdavkov doma počas všedného dňa. Počas dovolenky neplatia v zahraničí účty za elektrinu, či plyn, ani zvyčajne nenakupujú nové autá, či zariadenie domácnosti. Pohľad na priemernú cenovú úroveň v jednotlivých krajinách tak môže byť skresľujúci. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies