Vďaka podpore budú u nás točiť veľkofilm o Robinovi Hoodovi

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 12:26 • 2 min
Vďaka podpore budú u nás točiť veľkofilm o Robinovi Hoodovi

BRATISLAVA - Slovensko láka veľké filmové produkcie a po Marcovi Polovi k nám prichádzajú natáčať americkí filmári film o Robinovi Hoodovi.

slovakia

left justify in out

Okrem nich plánujú u nás točiť aj Briti. Záujem majú aj slovenské produkčné spoločnosti s medzinárodnými projektmi. Agentúru SITA o tom informovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Audiovizuálny fond v týchto dňoch zaregistroval štyroch nových žiadateľov o podporu veľkých filmových produkcií realizovaných na Slovensku. Ministerstvo kultúry prišlo so snahou pritiahnuť na Slovensko veľkých filmových producentov, podporiť investície do filmového priemyslu a tým aj vznik nových pracovných miest v roku 2013. Zaistilo to novelou zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorá začala platiť 1. januára 2014. "Fond môže v rámci podpory poskytovať spätnú dotáciu vo výške 20 percent tým filmovým projektom, ktorých rozpočet oprávnených výdavkov zrealizovaných na Slovensku dosiahne sumu najmenej 2 milióny eur. Noví žiadatelia sľubujú, že na Slovensku preinvestujú celkom 22,5 miliónov eur," informoval SITA referát styku s médiami MK SR.

 

"Po americkej spoločnosti The Weinstein Company, ktorá ako vôbec prvý prijímateľ tejto podpory minulý rok u nás nakrúcala druhú sériu historického televízneho seriálu Marco Polo, ktorý práve vysiela sieť Netflix, prichádza tentokrát nemenej známa americká filmová spoločnosť Lionsgate. Tá produkovala aj svetoznámu filmovú sériu Hry o život či viaceré ocenené filmy, akými boli Crash so Sandrou Bullock (Oscar za najlepší film) alebo Všetko je stratené s Robertom Redfordom (Zlatý Glóbus za scenár a za herca v hlavnej úlohe)," informovalo ministerstvo kultúry.

 

Americkí filmári chcú u nás nakrúcať dobrodružný film "Robin Hood: Origins" stvárnený v štýle steampunkových filmov, medzi aké patrí napríklad aj nový Sherlock Holmes. Film s celkovým rozpočtom 65 miliónov dolárov, z ktorých 15 miliónov sa preinvestuje na Slovensku, režíruje britský režisér Otto Bathurst a v hlavných úlohách by sa mali predstaviť: Taron Egerton, Jamie Foxx a Eve Hewsonová. Natáčať sa má v rôznych lokalitách na Slovensku, v Maďarsku aj v Chorvátsku, pričom na Slovensko príde od septembra tohto roka až do augusta 2017 vyše štyristo zahraničných filmárov.


Dva nové hrané filmy - Consider Yourself a Maestro plánuje podľa MK SR na Slovensku natáčať aj britská spoločnosť Fourth Culture Films. Prvý titul, Consider Yourself je životopisným príbehom muzikálového autora Lionela Barta, ktorý sa preslávil v 60. rokoch minulého storočia najmä dielom Oliver! Film vzniká v réžii Vadima Jeana a zahrajú si v ňom mnohí známi britskí herci ako: Olivia Colman, Michelle Dockery, Stephen Fry, Eddie Marsan či Geoffrey Rush. Druhým projektom je historický film Maestro zobrazujúci pohnutý príbeh viedenského klavírneho virtuóza Eduarda Kellera, ktorého rodina zahynula počas holokaustu. Film vzniká ako britsko-nemecko-austrálska koprodukcia v réžii Vaughna Steina. V hlavných úlohách by sa mali predstaviť mladý britský herec Frank Dillane známy z filmov Harry Potter a Polovičný princ a V srdci mora a aj svetoznáma rakúska filmová hviezda Klaus Maria Brandauer. Oba filmy sa budú nakrúcať v rôznych lokalitách, okrem iných aj v historickej budove SND. Produkcia chce od septembra do apríla 2017 preinvestovať na Slovensku 3,2 milióna eur.


Ďalšie dve produkcie žiadajúce o podporu Audiovizuálny fond sú televízne diela. Slovenská spoločnosť MAYA prichádza s medzinárodnou koprodukčnou minisériou Mária Terézia v réžii rakúskeho režiséra žijúceho v USA Roberta Dornhelma (Denník Anny Frankovej, Rudy: Príbeh Rudyho Giulianiho). Projekt v štyroch častiach zobrazí život osvietenej panovníčky rakúsko-uhorskej monarchie a predpokladá sa, že má šancu dostať sa do vysielania veľkých zahraničných televízií. Druhým projektom je česko-slovenský 13-dielny televízny seriál Inšpektor Max, ktorý vzniká s účasťou RTVS a Českej televízie a produkčne ho zastrešuje slovenská spoločnosť Trigon Production.
"Hoci je táto podpora pre zahraničných filmárov atraktívna aj za súčasných finančných podmienok, rezort kultúry ju chce urobiť ešte dostupnejšou. Minister kultúry Marek Maďarič preto začal rokovania s ministerstvom financií o možnom znížení povinnej minimálnej výšky oprávnených výdavkov zrealizovaných na Slovensku filmovými produkciami na úroveň, ktorá by umožňovala flexibilnejšiu realizáciu väčších filmových projektov u nás. Ak by prišlo k dohode, táto podpora by sa svojimi podmienkami stala ešte zaujímavejšou nielen pre veľké zahraničné produkcie, ale aj pre mnohé európske koprodukcie či pre slovenské diela," dodal v tlačovej správe referát styku s médiami MK SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona