Vďaka omylu polície sa džihádisti dostali na slobodu, potom sa prihlásili

NETKY.SK • 24 September 2014, 17:54 • 2 min
Vďaka omylu polície sa džihádisti dostali na slobodu, potom sa prihlásili

PARÍŽ - Francúzska vláda sa dnes dostala pod paľbu ostrej kritiky po tom, ako sa traja podozriví džihádisti vrátili z Turecka do vlasti bez povšimnutia, pretože došlo k chybe v komunikácii medzi francúzskymi a tureckými úradmi.

slovakia

left justify in out

Trojicu podozrivých, ktorých obviňujú z účasti na bojoch v radoch islamských militantov v Sýrii, zatkli úrady v Turecku pred dvoma týždňami a v utorok ich letecky poslali do Francúzska.
     

Lenže namiesto toho, aby ich poslali na letisko v Paríži, kde na zatknutých mužov čakala polícia, trojica pristála v juhofrancúzskom prístavnom meste Marseille - tam ich nečakal nikto a tak bez povšimnutia okamžite zmizli, napísala agentúra DPA.
     

Svetové médiá pritom priniesli v utorok mylnú informáciu, že trojica pristála na parížskom letisku Orly a tam ich prevzali od Turecka francúzske úrady.
     

Nezvestní muži sa však dnes ráno opäť objavili a sami sa odovzdali do rúk polície v obci Caylar, približne 230 kilometrov západne od Marseille, kde ich umiestnili do väzby.
     

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian priznal "obrovskú chybu", ktorú pripísal slabej spolupráci s Tureckom.

     

Minister vnútra Bernard Cazeneuve nariadil vyšetrovanie zbabranej práce polície a oznámil, že odcestuje do Ankary zlepšiť spoluprácu pri preprave podozrivých džihádistov.
     

Otázky, pochybnosti a kritika sa však valia ďalej.
     

Zákonodarca zo stredopravej strany Únia za ľudové hnutie (UMP) Christian Estrosi obvinil vládu, že mení Francúzsko na "terč posmechu". Krajne pravicový Národný front obvinil vládu "z mimoriadneho amaterizmu".
     

Medzi troma mužmi je aj švagor islamského extrémistu Mohameda Meraha, strelca z mesta Toulouse, ktorý pod vplyvom al-Káidy zabil v roku 2012 sedem ľudí vrátane troch židovských školákov a rabína. Neskôr Meraha po dramatickom obliehaní zabila polícia.
     

Merah odcestoval do Afganistanu a Pakistanu, kde absolvoval výcvik pre džihád (svätú vojnu moslimov proti neveriacim).
     

Jeden z troch podozrivých, Abdelouahab El Baghdadi, je manželom Merahovej sestry Souad. Ďalším podozrivým z trojice je Imad Djebali, ktorý sa údajne poznal s Merahom niekoľko rokov. Tretím mužom je Gael Maurize, informovala tlačová agentúra AP.
     

Vláda sa obáva, že stovky mladých Francúzov, ktorí odcestovali do Sýrie a Iraku bojovať po boku islamských militantov, by mohli po návrate domov podnikať útoky na francúzske ciele.
     

Francúz Mehdi Nemmouche, obvinený zo štyroch vrážd v židovskom múzeu v máji v Bruseli, takisto strávil určitý čas v Sýrii.
     

Francúzsko, tvrdý odporca sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podniká razie proti násilným bunkám radikálov, ktorí po Merahových vraždách plánujú podobné útoky.
     

Krajina je v stave najvyššej pohotovosti vzhľadom na hrozbu takýchto teroristických útokov, ale minister vnútra Cazeneuve v pondelok nariadil miestnym úradom, aby ešte viac posilnili bezpečnosť kľúčových cieľov. Militantná organizácia Islamský štát sa totiž priamo vyhrážala údermi proti Francúzsku, keďže minulý týždeň uskutočnilo spoločne s USA nálety na ciele IS v Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies