Vďaka novej migračnej politike Talianska už more nie je cintorínom, tvrdí Conte

NETKY.SK • 9 August 2018, 06:14 • 2 min
Vďaka novej migračnej politike Talianska už more nie je cintorínom, tvrdí Conte

RÍM - Taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorého vláda začala pôsobiť pred niečo vyše dvoma mesiacmi, vyjadril v stredu hrdosť, pokiaľ ide o doterajšie výsledky jej migračnej politiky.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov, počet migrantov prichádzajúcich do krajiny poklesol v tomto období o 85 percent oproti porovnateľnému obdobiu predchádzajúceho roka. Dôvodom na hrdosť je to, že "Stredozemné more už nie je cintorínom pre bezmenných migrantov", povedal Conte na tlačovej konferencii v Ríme.

 

Taliansko často čelí obviňovaniu, že uzavrelo svoje prístavy pre lode s migrantmi, v skutočnosti však nikdy nespochybnilo zachraňovanie migrantov z humanitárnych dôvodov, pokračoval premiér. "Vždy bola zaistená prítomnosť našich lodí v Stredozemnom mori, ako aj možnosť prijať osoby v ohrození. Zmenili sme však náš prístup. Kurz, ktorý doteraz Taliansko sledovalo, spôsobil za 15 rokov 34.000 úmrtí v Stredozemnom mori," tvrdí Conte.

 

Podľa premiéra má Taliansko záujem na "riešení prisťahovaleckej problematiky s rozumným prístupom", pričom už dosiahlo aj "zmenu v Európe a európsku angažovanosť". "Toto je veľký výsledok, na ktorom chceme ďalej budovať," uzavrel Conte.

 

Nová vláda v Ríme zastáva názor, že Európska únia nepomáha Taliansku zvládnuť nápor desaťtisícov migrantov prichádzajúcich každoročne cez Stredozemné more, predovšetkým z Líbye. Ľudskoprávne organizácie zase kritizujú politiku, na základe ktorej majú migrantov na mori zachraňovať líbyjské pobrežné hliadky. V tomto prípade sa totiž migranti dostanú do táborov v Líbyi, kde sú zadržiavaní v často neľudských podmienkach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies