Vďaka laserovému spracovaniu dreva vznikne v Lučenci 49 pracovných miest

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 13:23 • 2 min
Vďaka laserovému spracovaniu dreva vznikne v Lučenci 49 pracovných miest

LUČENEC – Dovedna 49 pracovných miest by malo vzniknúť v priemyselnom areáli na južnom okraji Lučenca vďaka projektu, ktorý počíta s vytvorením automatizovaného pracoviska na spracovanie 15.000 kubických metrov (m3) dubového dreva. Ako TASR informoval Lukáš Halm, námestník generálneho riaditeľa pre stratégiu a rozvoj spoločnosti Biatec Group, a.s., vôbec po prvý raz na svete sa tam bude drevo spracovávať za pomoci laserovej technológie.

slovakia

left justify in out

Tá je podľa jeho slov podstatne účinnejšia v porovnaní s klasickou technológiou, pretože znižuje tvorbu odpadu pri spracovaní dreva na minimum. „Tým sa maximalizuje výťažnosť drevnej hmoty, čo je pre ekonomiku spracovania, najmä drahých listnatých drevín, kľúčové. Sofistikovaná prevádzka zároveň prispieva k šetreniu lesného bohatstva a vytvára úplne novú kvalitu pracovného prostredia,” vysvetlil výhody novej technológie Halm.

 

Dodal, že projekt s odhadovanými nákladmi vo výške zhruba 8 miliónov eur je rozložený na dve etapy. Prvá, ktorá má byť ukončená v lete tohto roka, zahŕňa kúpu pozemkov ako i skeletov nevyužívaných hál a ich následné stavebné úpravy na požadované parametre. Investor tiež avizuje vybudovanie nových vnútropodnikových ciest a sietí. V druhej etape pôjde o výstavbu novej haly a skladových priestorov.

 

Jadrom projektu sú tri laserové linky, pričom prvú je investor podľa vlastného vyjadrenia pripravený uviesť do prevádzky už čoskoro. „Každá linka bude mať počiatočnú ročnú kapacitu 5000 m3. Keďže ide o úplne novú technológiu, predpokladáme, že parametre budeme postupne vylepšovať,” uviedol námestník.

 

Nové pracovisko bude situované v susedstve výrobcu dubových parkiet a podláh Quercus, s.r.o., do ktorého investor vstúpil v roku 2013. Do jeho reštrukturalizácie a následnej modernizácie doteraz spoločnosť investovala 5 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona