NITRA – Kmeň indiánov z Ekvádora bude spolupracovať na výrobe slovenskej čokolády. Nitriansky výrobca čokolády založil spoločnú firmu s miestnymi indiánmi z ekvádorského regiónu Taisha s názvom Taisha Chocolate a stal sa spoluvlastníkom pôdy v pralese.
Priamo v Amazonskom pralese postaví centrum pre fermentáciu a sušenie kakaových bôbov. Z tých bude potom v Ivanke pri Nitre vyrábať slovenskú čokoládu, ktorá by mala byť najkvalitnejšia v celom stredoeurópskom priestore. Slovensko sa tak stane prvou z krajín V4, kde sa bude vyrábať čokoláda z najčistejších a najkvalitnejších surovín na svete spôsobom „tree to bar,“ čiže zo stromu po tabuľku čokolády.
Objaviť čisté originálne kakao v ekvádorskom pralese, ktoré nebolo nikdy striekané a nie je ovplyvnené krížením, sa výrobcovi čokolády podarilo v spolupráci so slovenským misionárom z rehole saleziánov, ktorý je v tejto oblasti na misii. Vo februári tohto roka podpísala čokoládovňa Lyra Chocolate s indiánmi z kmeňa Shuarov zmluvu o spolupráci, na podpise sa zúčastnil aj prezident Andrej Kiska.
Je to vôbec prvá medzinárodná zmluva, akú kedy indiáni z ekvádorského regiónu Taisha podpísali. Čokoládu v tabuľkovej forme ochutnali prvý raz až od Slovákov. Ako informovala Katarína Jaklovská z čokoládovne, projekt má aj sociálny rozmer, pretože časť peňazí pôjde na podporu rozvoja ekvádorského regiónu Taisha.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies