Vďaka indiánom z Ekvádora sa na Slovensku bude vyrábať najkvalitnejšia čokoláda v celej strednej Európe

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 13:42 • 2 min
Vďaka indiánom z Ekvádora sa na Slovensku bude vyrábať najkvalitnejšia čokoláda v celej strednej Európe

NITRA – Kmeň indiánov z Ekvádora bude spolupracovať na výrobe slovenskej čokolády. Nitriansky výrobca čokolády založil spoločnú firmu s miestnymi indiánmi z ekvádorského regiónu Taisha s názvom Taisha Chocolate a stal sa spoluvlastníkom pôdy v pralese.

slovakia

left justify in out

Priamo v Amazonskom pralese postaví centrum pre fermentáciu a sušenie kakaových bôbov. Z tých bude potom v Ivanke pri Nitre vyrábať slovenskú čokoládu, ktorá by mala byť najkvalitnejšia v celom stredoeurópskom priestore. Slovensko sa tak stane prvou z krajín V4, kde sa bude vyrábať čokoláda z najčistejších a najkvalitnejších surovín na svete spôsobom „tree to bar,“ čiže zo stromu po tabuľku čokolády.

Objaviť čisté originálne kakao v ekvádorskom pralese, ktoré nebolo nikdy striekané a nie je ovplyvnené krížením, sa výrobcovi čokolády podarilo v spolupráci so slovenským misionárom z rehole saleziánov, ktorý je v tejto oblasti na misii. Vo februári tohto roka podpísala čokoládovňa Lyra Chocolate s indiánmi z kmeňa Shuarov zmluvu o spolupráci, na podpise sa zúčastnil aj prezident Andrej Kiska.

 

Je to vôbec prvá medzinárodná zmluva, akú kedy indiáni z ekvádorského regiónu Taisha podpísali. Čokoládu v tabuľkovej forme ochutnali prvý raz až od Slovákov. Ako informovala Katarína Jaklovská z čokoládovne, projekt má aj sociálny rozmer, pretože časť peňazí pôjde na podporu rozvoja ekvádorského regiónu Taisha.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies