Vďaka EK sa na Slovensku obnoví najmenej 850 hektárov mokradí

NETKY.SK • 3 November 2016, 19:17 • 2 min
Vďaka EK sa na Slovensku obnoví najmenej 850 hektárov mokradí

BRATISLAVA - Projekt na obnovu mokradí a ochranu vtáctva v chránených vtáčích územiach na Hornej Orave, Poiplí a Senianskych rybníkoch získal výraznú európsku podporu. Príspevok Európskej komisie na projekt Slovenskej ornitologickej spoločnosti, ktorý by sa mal začať v máji budúceho roka, je takmer 1,8 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenie Európskej Komisie v SR, Európska komisia schválila 222,7 milióna eur na celoeurópsky program LIFE pre životné prostredie a ochranu klímy. Vďaka týmto prostriedkom získa podporu 144 ekologických a nízkouhlíkových projektov v 23 členských štátoch Európskej únie (EÚ) vrátane spomínaného projektu na Slovensku. Zároveň sa očakávajú aj ďalšie investície do životného prostredia v celkovej výške 398,6 milióna eur, uviedla Ludviková v tlačovej správe.


Podľa Pavla Repela z občianskeho združenia Slovenská ornitologická spoločnosť je cieľom projektu v chránených vtáčích územiach na Hornej Orave, Poiplí a Senianskych rybníkoch zlepšiť podmienky pre vodné vtáctvo. "Všetky vtáky sú výberové zo sústavy Natura 2000, čo sú územia, ktoré sú dôležité z pohľadu prežívania vtákov európskeho významu. V týchto troch územiach sme si preto vybrali najvzácnejšie vodné druhy vtákov," cituje tlačová správa koordinátora projektu Pavla Repela. Pre ochranu vtákov plánujú ochranári obnoviť pôvodný prirodzený kolobeh vody v riekach, v riečnych ramenách i močiaroch, zavodnia sa napríklad vysychajúce močiare a mokrade, opravia hrádze a prepoja mŕtve ramená riek.

 

Konkrétne je v pláne obnoviť najmenej 850 hektárov mokradí. Ochranári ďalej avizujú obnovu ostrovov na hniezdenie a budovanie plošín pre hniezda bocianov. Momentálne Slovenská ornitologická spoločnosť pracuje na dvoch projektoch, jeden je venovaný ochrane bučiaka veľkého a chochlačky bielookej v chránenom vtáčom území Medzibodrožie a druhý je zameraný na obnovu mokradí v chránenom vtáčom území Žitavské močiare s názvom Integrovaná ochrana riečnych ekosystémov južného Slovenska, dodal Repel. Viac informácií o slovenskom projekte možno nájsť na - https://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=5856.


Program LIFE je finančný nástroj EÚ pre oblasti životného prostredia a klímy. Funguje od roku 1992 a spolufinancovalo sa z neho viac ako 4 300 projektov v celej EÚ a v tretích krajinách. Na tento účel sa išlo 8,8 miliardy eur, z nich 3,9 miliardy eur na ochranu životného prostredia a klímy. Priebežne sa vykonáva približne 1 100 podporených projektov. Rozpočet programu LIFE na roky 2014 - 2020 je 3,4 miliardy eur a zahŕňa podprogramy Životné prostredie a Ochrana klímy, dodáva sa v tlačovej správe zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies