Vďaka aplikácii SnowSafe majú turisti aktuálne správy o lavínovej situácii

NETKY.SK • 16 Január 2015, 11:26 • 2 min
Vďaka aplikácii SnowSafe majú turisti aktuálne správy o lavínovej situácii

VYSOKÉ TATRY – Horská záchranná služba (HZS) dnes na tlačovej konferencii predstavila novú mobilnú aplikáciu, vďaka ktorej budú mať turisti k dispozícii denné lavínové správy priamo vo svojom mobilnom telefóne.

slovakia

left justify in out

Aplikácie nesie názov SnowSafe a okrem Slovenska sú v nej lavínové správy z celého Rakúska a Nemecka. „Pracovali sme na tom dva roky, bolo potrebné splniť určité technické podmienky, aby boli dáta presné a spoľahlivé. Som preto veľmi rád, že sa nám to podarilo a sme prvou krajinou s touto aplikáciou v celom bývalom východnom bloku,“ konštatoval riaditeľ HZS Jozef Janiga. 
      

Informácie sa priebežne aktualizujú, pokiaľ má užívateľ prístup na internet. „Pri kliknutí na upozornenie sa užívateľovi ukáže stupeň lavínového nebezpečenstva, zároveň aj situačná správa, ktoré miesta, prípadne svahy sú nebezpečné, alebo aká je tam snehová pokrývka,“ vysvetľuje náčelník Strediska lavínovej prevencie HZS Marek Biskupič. Turisti môžu zároveň pomocou tejto aplikácie informovať HZS o aktuálnej situácii, ktorú sa im podarilo zistiť, čo je podľa Biskupiča výborná spätná väzba pre vydávanie lavínových správ. 
      

Súčasťou aplikácie je aj sklonomer, vďaka ktorému si môže užívateľ zistiť, aký strmý je svah, na ktorý sa chystajú vyliezť. Zároveň je v aplikácii ikonka pozorovania, kde môžu užívatelia prispieť svojou fotografiou a popisom aktuálnej situácie. „Celá aplikácia je zadarmo pre užívateľov androidov a Apple telefónov a je plne v slovenskej verzii. Výhodné je to pre ľudí, pretože majú aktuálne správy priamo v teréne,“ doplnil Biskupič.  
      

Aktuálne platí na horách mierny lavínový stupeň. Napadlo 60 centimetrov snehu, pre vietor je však veľmi nerovnomerne rozložený, lokálne tak môže byť stupeň vyšší. K spresneniu informácií slúžia aj nové automatické meteostanice, ktoré HZS zakúpila, minulý rok ich pribudlo sedem v rámci všetkých horských stredísk na Slovensku. Tento rok nainštalujú ďalších sedem. „Sú to automatické dáta v rámci terénu, uvádzajú výšku snehu, zrážkomer a rýchlosť vetra, teda všetko, čo vplýva na stupeň lavínového nebezpečenstva,“ upozornil Janiga.
      

Lavínová správa sa dáva dohromady ráno medzi 6.30 a 8.00 hodinou, aktualizuje sa raz za deň. V prípade extrémnej zmeny však dispečer môže správu aktualizovať viackrát podľa potreby. „Mnohokrát sa kritizovalo, či je stupeň lavínového nebezpečenstva správny, alebo nesprávny. Tie naše hory, tým že sú malé a špecifické, tak v jednej doline môžu byť aj tri stupne. Práve verifikácia údajov priamo z terénu môže pomôcť k zlepšeniu našich služieb pre verejnosť. Toto je jednoduchá a skvelá príležitosť získať informácie adresne na Stredisko lavínovej prevencie. V minulosti sa stalo, že niektoré informácie neboli overené, tak sme ich museli overiť. Teraz je to veľmi jednoduché,“ uzavrel Janiga. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies