Včerajší galavečer v NHL patril najlepším hokejistom za uplynulú sezónu

NETKY.SK • 20 Jún 2019, 09:24 • 2 min
Včerajší galavečer v NHL patril najlepším hokejistom za uplynulú sezónu

LAS VEGAS - Včerajší galavečer patril tým hráčom NHL, ktorí sa počas sezóny 2018/2019 umiestnili na popredných priečkach v rôznych štatistikách. Ako už všetci vieme, najlepším tímom sa v tohtoročnej play off vôbec nedarilo, avšak štatistiky po základnej časti nepustia. Preto nie je veľkým prekvapením, že ocenenia si odniesli aj hráči najlepších mužstiev po základnej časti, a teda Tampy Bay Lightning a Calgary Flames.

slovakia

left justify in out

Galavečer udeľovania sezónnych ocenení zámorskej NHL ovládol ruský hokejista Nikita Kučerov. Útočník Tampy Bay získal  po prvýkrát v kariére Hart Trophy pre najužitočnejšieho hráča základnej časti (MVP). Asociácia profesionálnych hokejových novinárov (PHWA) ho uprednostnila pred Sidneym Crosbym z Pittsburghu či Connorom McDavidom z Edmontonu.

 

img

 

Na pódium v priestoroch Mandalay Bay Events Center v Las Vegas však vystúpil počas večera ešte raz, keď obdržal aj cenu Teda Lindsayho pre najužitočnejšieho hráča podľa hráčskej asociácie NHLPA. Už predtým získal Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti, keď v 82 dueloch nazbieral 128 bodov za 41 gólov a 87 asistencií. So 128 bodmi prekonal dokonca aj rekord ruského hráča v profilige, ktorý držal od sezóny 1992/93 Alexander Mogiľnyj v drese Buffala.

 

"Je to pre mňa a moju rodinu úžasná noc. Musím sa poďakovať mojim spoluhráčom, trénerom, fyzioterapeutom, každému v tíme. Ďakujem im za to, že mi pomohli dostať sa až sem. Bez nich by som tu dnes nestál," vyjadril sa Kučerov.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NHL AWARDS 2019

Príspevok, ktorý zdieľa Nikita Kucherov (@nikitakucherov86),

 

V hlasovaní o držiteľa MVP základnej časti dostal Kučerov jednoznačne najvyšší počet hlasov - 1677, z toho až 164 novinárov ho dalo na prvé miesto. Druhý Crosby za ním výrazne zaostal (739 hlasov), tretí bol McDavid so 465 hlasmi. 

 

 

Pri Tampe ešte chvíľku pobudneme, pretože tá počas základnej časti išla ako švajčiarske hodinky. Cenu pre najlepšieho brankára si prevzal takisto ruský hokejista. Andrej Vasilevskij dominoval v hlasovaní pred Benom Bishopom z Dallasu a Robinom Lehnerom z New Yorku Islanders. Vasilevskij dosiahol spomedzi všetkých ligových brankárov najviac víťazstiev - 39. Spolu s Lehnerom sa delil o štvrté miesto v počte shutoutov (6), zaznamenal úspešnosť zásahov 92,5 % a priemer 2,40 inkasovaného gólu na zápas.

 

"Je pre mňa cťou získať túto trofej, som z nej šťastný. Nepatrí len mne, ale celému tímu. No mojím hlavným cieľom je Stanleyho pohár," vyhlásil Vasilevskij pri preberaní ceny.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Thank you all for the support!⚡️ Спасибо за поддержку!

Príspevok, ktorý zdieľa Andrei Vasilevskiy (@andreivasilevskiy88),

 

Premiérovú Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu sezóny získal 35-ročný Mark Giordano z Calgary. So 74 kanadskými bodmi bol druhý najproduktívnejším obrancom základnej časti. Giordano uspel v konkurencii Brenta Burnsa (San Jose) a Victora Hedmana (Tampa Bay). Stal sa iba štvrtým hráčom v histórii, ktorý získal Norris Trophy vo veku 35 a viac rokov. "Stále sa cítim mladý. Od 30-ky sa stále cítim rovnako. Mám veľa energie a už teraz sa teším na ďalšiu sezónu," citovali Giordana zámorské médiá.

 

 

Cenu pre najlepšie brániaceho útočníka Selke Trophy získal držiteľ Stanley Cupu Ryan O'Reilly zo St. Louis. Jeho konkurentmi pritom boli takisto veľké mená, ako Mark Stone z Vegas či rekordný štvornásobný držiteľ tejto ceny Patrice Bergeron (Boston), ktorý bol finalistom na zisk trofeje už ôsmu sezónu v rade. O'Reilly je okrem iného aj držiteľ Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off.

 

img

 

Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika sezóny si z Vegas odniesol švédsky supertalent Elias Pettersson. Dvadsaťročný center Vancouveru bol so 66 bodmi (28+38) v 71 zápasoch najproduktívnejší hráč spomedzi ligových zelenáčov. Zároveň prekonal nováčikovský rekord klubu, o ktorý sa so 60 bodmi dovtedy delili Pavel Bure (1991/92) a Ivan Hlinka (1981/82). Ďalšími finalistami Calder Trophy boli brankár Jordan Binnington (St. Louis) a obranca Rasmus Dahlin (Buffalo).

 

 

Vedenie NHL zverejnilo počas galavečera aj zloženie najlepších šestiek sezóny. V prvom All Star tíme sú až traja Rusi - okrem Vasilevského a Kučerova aj kanonier Washingtonu Alexander Ovečkin, s 51 gólmi najlepší strelec základnej časti a držiteľ Maurice Richard Trophy. V ideálnej formácii sezóny ich dopĺňajú obrancovia Giordano, Burns a v útoku McDavid. Druhý All Star tím je v zložení Ben Bishop (Dallas) – Victor Hedman (Tampa Bay), John Carlson (Washington) – Patrick Kane (Chicago), Sidney Crosby (Pittsburgh), Brad Marchand (Boston).

Slovenský hokej nemal na slávnostnej akcii v Las Vegas zastúpenie.

 

Zoznam držiteľov individuálnych trofejí NHL za sezónu 2018/2019:

Bill Masterton Memorial Trophy (za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju): Robin Lehner (New York Islanders) - ďalší kandidáti: Nick Foligno (Columbus), Joe Thornton (San Jose)

Calder Memorial Trophy (najlepší nováčik): Elias Pettersson (Vancouver) - Jordan Binnington (St. Louis), Rasmus Dahlin (Buffalo),

Frank J. Selke Trophy (najlepšie brániaci útočník): Ryan O'Reilly (St. Louis) - Mark Stone (Vegas), Patrice Bergeron (Boston)

Hart Memorial Trophy (najužitočnejší hráč podľa Asociácie profesionálnych hokejových novinárov): Nikita Kučerov (Tampa Bay) - Sidney Crosby (Pittsburgh), Connor McDavid (Edmonton)

Jack Adams Award (najlepší tréner): Barry Trotz (New York Islanders) - Craig Berube (St. Louis), Jon Cooper (Tampa Bay)

James Norris Memorial Trophy (najlepší obranca): Mark Giordano (Calgary) - Brent Burns (San Jose), Victor Hedman (Tampa Bay)

King Clancy Memorial Trophy (osoba najlepšie spájajúca hráčske a ľudské kvality): Jason Zucker (Minnesota) - Oliver Ekman-Larsson (Arizona), Henrik Lundqvist (New York Rangers)

Lady Byng Memorial Trophy (pre hráča najlepšie spájajúceho hokejové zručnosti a slušné správanie na ľade): Aleksander Barkov (Florida) - Sean Monahan (Calgary), Ryan O'Reilly (St. Louis)

Ted Lindsay Award (najužitočnejší hráč podľa hráčskej asociácie NHLPA): Nikita Kučerov (Tampa Bay) - Patrick Kane (Chicago), Connor McDavid (Edmonton)

Mark Messier Leadership Award (za vodcovstvo): Wayne Simmonds (Nashville) - Mark Giordano (Calgary), Justin Williams (Carolina)

General Manager Of The Year Award (najlepší generálny manažér): Don Sweeney (Boston) - Doug Armstrong (St. Louis), Don Waddell (Carolina)

Vezina Trophy (najlepší brankár): Andrej Vasilevskij (Tampa Bay) - Ben Bishop (Dallas), Robin Lehner (New York Islanders)

Willie O'Ree Community Hero Award (za pozitívny vplyv na komunitu, kultúru či spoločnosť): Rico Phillips - Anthony Benavides, Tammi Lynch

 

Art Ross Trophy (najproduktívnejší hráč v základnej časti): Nikita Kučerov (Tampa Bay)

Maurice Richard Trophy (najlepší strelec v základnej časti): Alexander Ovečkin (Washington)

William Jennings Trophy (brankárska dvojica tímu s najmenším počtom inkasovaných gólov): Robin Lehner, Thomas Greiss (obaja New York Islanders)

Conn Smythe Trophy (najužitočnejší hráč play off): Ryan O'Reilly (St. Louis)

 

Zloženie All Star tímov:

1. All Star tím: Andrej Vasilevskij (Tampa Bay) – Brent Burns (San Jose), Mark Giordano (Calgary) – Nikita Kučerov (Tampa Bay), Connor McDavid (Edmonton), Alexander Ovečkin (Washington)

2. All Star tím: Ben Bishop (Dallas) – Victor Hedman (Tampa Bay), John Carlson (Washington) – Patrick Kane (Chicago), Sidney Crosby (Pittsburgh), Brad Marchand (Boston)

Nováčikovský All Star tím: Jordan Binnington (St. Louis) – Rasmus Dahlin (Buffalo), Miro Heiskanen (Dallas) – Anthony Cirelli (Tampa Bay), Elias Pettersson (Vancouver), Brady Tkachuk (Ottawa)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies