Včera prebehlo rokovanie NRSR: Navrhuje sa zvýšenie rodičovského príspevku

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 08:19 • 2 min
Včera prebehlo rokovanie NRSR: Navrhuje sa zvýšenie rodičovského príspevku

BRATISLAVA - Rodičovský príspevok by mal vzrásť. Navrhujú to opoziční poslanci z hnutia Sme rodina.

slovakia

left justify in out

"Cieľom predloženého návrhu zákona je zvýšiť sumu rodičovského príspevku na rovnakú výšku, ako je suma uhrádzaná za poskytovanú starostlivosť o dieťa," priblížila na záver tretieho rokovacieho dňa 18. schôdze Národnej rady SR poslankyňa Petra Krištúfková.

 

Poslanci chcú zrovnoprávniť rodičovský príspevok, ktorý je vo výške 213,20 eura, s príspevkom na starostlivosť o dieťa v sume 280 eur mesačne. "Rôzna výška príspevkov pri starostlivosti o dieťa do troch rokov je diskriminačná a nemá žiadnu opodstatnenosť. Zastávame názor, že každý rodič má nárok na rovnaký príspevok od štátu, či zverí svoje dieťa do troch rokov do starostlivosti v príslušnom zariadení, alebo do starostlivosti inej osobe, alebo rodič zostane s dieťaťom doma na rodičovskej dovolenke do troch rokov dieťaťa," myslí si Krištúfková.

 

Na záver poslanci hovorili aj o návrhu, aby sa všeobecne záväzné nariadenia (VZN) obcí zverejňovali v centrálnom registri nariadení obcí. Ten by mala verejnosť nájsť na Ústrednom portáli verejnej správy, ktorý spravuje Úrad vlády SR. Navrhuje to OĽaNO-NOVA v novele zákona o obecnom zriadení.

 

"Možno to považovať za jedno z opatrení, ktoré prispievajú k vylepšeniu už zavedenej elektronickej verejnej správy na Slovensku, a za významný krok smerom k posilneniu transparentnosti verejnej správy a podpore podnikateľského prostredia na Slovensku," zdôvodňujú svoj návrh Obyčajní. Novela by podľa nich pomohla zvýšiť kvalitu legislatívneho procesu na úrovni obcí.

 

Poslanci sa do lavíc vrátia dnes. Budú sa zaoberať novelou zákona o sociálnom poistení, ktorou sa majú zvýšiť dôchodky starodôchodcom. Ide o ľudí, ktorým Sociálna poisťovňa priznala ich penziu pred 1. januárom 2004. Zhruba 88.000 penzistom má ísť suma dôchodku nahor v priemere o 45 eur a zvyšným 13.000 dôchodcom, ktorým poisťovňa priznala dôchodok pred 1. októbrom 1988, sa má penzia zvýšiť o pevnú sumu 25,50 eura.

 

Snemovňa sa dohodla, že v piatok nebude o prerokovaných bodoch hlasovať, rovnako ako v pondelok na budúci týždeň. O návrhoch by tak mali poslanci rozhodnúť v utorok 20. júna.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona