Včera bolo desiate výročie Svetového dňa darcov krvi

NETKY.SK • 15 Jún 2013, 16:42 • 2 min
Včera bolo desiate výročie Svetového dňa darcov krvi

ŽENEVA/BRATISLAVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vzdáva každý rok 14. júna pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi vďaku všetkým ľuďom, ktorí darovali krv a pomohli zachrániť život, alebo prinavrátiť zdravie inému človekovi. Témou Svetového dňa darcov krvi v roku 2013 je: "Daruj dar života, daruj krv". V tomto roku sa slávi 10. výročie Svetového dňa darcov krvi, informuje na svojej stránke WHO.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi pripravila Národná transfúzna služba Slovenskej republiky (NTS SR) na 14. júna 2013 vo všetkých svojich odberový pracoviskách - v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Martine, Nových Zámkoch, Poprade, Prešove, Trenčíne, Trnave a Žiline - Deň otvorených dverí. Slovenský Červený kríž (SČK) a jeho územné spolky zas pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi organizuje v týchto dňoch oceňovanie darcov krvi za viacnásobné darcovstvo krvi. Ocenení budú darcovia, ktorí krv darovali 10-krát, ale aj stokrát. SČK podľa informácií zverejnených na webovej stránke pripravuje prednášky na tému darovania krvi, besedy, lokálne mediálne kampane aj nábory darcov krvi. V spolupráci s NTS SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc sa uskutočňujú hromadné odbery krvi, vyzdvihol SČK na svojej stránke. Podobne ako WHO aj NTS SR zdôrazňujú, že jedným z cieľov Svetového dňa darcov krvi je zvýšiť povedomie verejnosti o potrebe najmä dobrovoľného darcovstva krvi. Podčiarkujú, ako je dôležité, aby sa všade vo svete i na Slovensku zvyšoval počet darcov krvi na záchranu života iných ľudí. 

Všade na svete ľudia potrebujú krv a krvné deriváty

Každoročne sa odoberie najmenej 92 miliónov krvných jednotiek na záchranu zdravia či života ľudí. Napriek tomu narastá potreba zvýšenia počtu transfúzií, na čo v mnohých štátoch nevedia reagovať. V súčasnosti sa krv daruje prostredníctvom transfúznych staníc v 62 krajinách, kým v roku 2002 to bolo len v 39 štátoch. V zásade ide o bezpríspevkové darcovstvo krvi. Cieľom WHO je, aby do roku 2020 vo všetkých krajinách sveta dosiahlo 100-percentné bezpríspevkové darcovstvo krvi. Pracovníci WHO využívajú 14. jún na to, aby verejnosť upozorňovali na výkyvy v zásobách krvi v nemocniciach najmä v letných mesiacoch. Ide aj o získavanie nových darcov krvi. O to sa na Slovensku usilujú NTS SR a SČK. Od roku 2004 sa na koordinovaní Svetového dňa darcov krvi okrem WHO podieľa aj Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca, Medzinárodná transfúziologická spoločnosť a Medzinárodná federácia organizácií darcov krvi. Tieto partnerské organizácie každoročne vyberú hostiteľskú krajinu, ktorá sa stáva centrom osláv. V roku 2013 sa vybranou krajinou stalo Francúzsko a jeho L'Établissement Francais du Sang (EFS). Dobrovoľné darcovstvo krvi je nevyhnutný prostriedok, ktorým sa predchádza jej nedostatku v nemocniciach a ďalších zdravotníckych zariadeniach. Súčasne je 14. jún možnosťou poukázať na dôležitosť darcovstva krvi, nadovšetko sa však tento deň má stať príležitosťou na poďakovanie bezpríspevkovým darcom krvi a na vzdanie úcty.

Ministri zdravotníctva v máji 2005 na svojom Svetovom zhromaždení jednomyseľne vyhlásili podporu bezpríspevkovému darcovstvu krvi. Následne schválili rezolúciu WHA58.13, v ktorej sa stanovilo, že Svetový deň darcov krvi sa bude každý rok sláviť 14. júna. Tento dátum vybrali na počesť Karla Landsteinera pôvodom z Rakúska a spája sa s dňom jeho narodenia. Biológ a lekár Karl Landsteiner (14. jún 1868-26.jún 1943), nositeľ Nobelovej ceny za medicínu z roku 1930, po absolvovaní Lekárskej fakulty na univerzite vo Viedni pracoval v oblasti biochemického výskumu. Pôsobil aj ako patológ, získal mnohé poznatky o imunológii, skúmal krv pri jej transfúzii zo zvieraťa na iné zviera. V roku 1909 objavil krvný systém A, B, 0 a AB. Práve za prácu na krvných skupinách získal Nobelovu cenu. V roku 1940 v spolupráci s Alexandrom Wienerom identifikoval Rh faktor. Prvý Svetový deň darcov krvi zorganizovali 14. júna 2004 v Johannesburgu pracovníci juhoafrickej Národnej transfúznej služby. Už vtedy sa deň slávil v 80 krajinách sveta. Na Slovensku sa pri rôznych príležitostiach organizujú ďalšie rôzne odbery krvi, ktoré majú v názve "kvapku krvi": napríklad Študentská kvapka krvi v spojitosti s Medzinárodným dňom študentstva, Valentínska kvapka krvi v súvislosti s Dňom sv. Valentína, v Košiciach zas poznajú Primátorskú kvapku krvi, ktorú organizujú okolo Dňa mesta Košice a podobne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies