VIDEO Včely sú tretie najdôležitejšie hospodárske zvieratá, ako ich zachrániť?

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 14:26 • 2 min
VIDEO Včely sú tretie najdôležitejšie hospodárske zvieratá, ako ich zachrániť?

BRATISLAVA – Včely sú malé no nesmierne dôležité zvieratá. Väčšina ľudí vie, že sú na pokraji vyhynutia napríklad pandy, tigre či nosorožce. O vymieraní včiel však tuší len málokto.

slovakia

left justify in out

Včely sú tretie najdôležitejšie hospodárske zvieratá na Slovensku a všeobecne na svete. Ako minulý týždeň informovala koordinátorka kampane Greenpeace Katarína Juríková, „až 75% jedla, ktoré je na našom tanieri závisí od včiel a iných opeľovačov.“

 

Tieto malé pracovité tvory však vo veľkom zabíjajú pesticídy, ktoré na svoje polia lejú poľnohospodári. Profesionálny včelár Tomáš Blaškovič nám vysvetlil, ako včelstvá fungujú a aké devastačné škody im pesticídy spôsobujú. Nie je to len smrteľná otrava, čo včely ohrozuje. Chemikálie tiež poškodzujú ich imunitu. Choré včely potom nie sú schopné práce, tvorby medu, nezvládajú živiť kráľovnú a sú dezorientované.

 

Okrem toho trpia aj včelári, ktorí hlásia menšiu produkciu medu a choré včelstvá, čo sa podpisuje na výsledkoch ich podnikania.

 

Odpoveď na otázku, ako zachrániť včely je jednoduchá. Treba zastaviť používanie pesticídov.

 

img

 

Do včelárenia sa pomaly púšťa viac ľudí

 

Po niekoľkoročnom útlme sa o včelárenie zaujíma stále viac ľudí, možno aj preto, že sa o ňom častejšie hovorí. Podľa Blaškoviča chov včiel nie je finančne náročný a po istom čase sa pre domácnosť stane i výnosným.

 

Vhodné podmienky pre včelárenie sú dokonca aj v meste, kde sú včely schopné produkovať podobné množstvo medu, ako na vidieku. Viac sa dozviete vo videu: 

 

 

Včelári dňa 20. mája 2017 pozývajú na zhromaždenie proti neonikotínoidom a pesticídom, ktoré sa bude konať na bratislavskom Námestí SNP.

 

Namiesto toho, aby poľnohospodári na roli pestovali viacej druhou rastlín a dosiahli tak prirodzenú odolnosť proti škodcom, pestujú svoju úrodu masovo a homogénne. Tu je dôvod nekonečného boja medzi poľnohospodármi a škodcami. Na dôsledky pesticídov potom doplácajú aj včely a nie len ony.

 

Okrem otravy hmyzu sa pesticídy dostávajú do vody, kontaminujú pôdu a zostávajú v rastlinách, ktoré napokon konzumujú aj ľudia.

 

Minulý týždeň v stredu zástupcovia organizácie Greenpeace aj za prítomnosti chovateľov včiel odovzdali na ministerstve poľnohospodárstva petíciu s požiadavkou zákazu používania neonikotínoidov, ktorú podpísalo 50.213 signatárov. Napriek tomu, že petícia na Slovensku už bola ukončená, stále prebieha euróspka petícia, ktorú môžete podpísať TU.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies