Včelstvá na Slovensku likvidujú chemické postreky rastlín

NETKY.SK • 18 Jún 2016, 14:05 • 2 min
Včelstvá na Slovensku likvidujú chemické postreky rastlín

DVORY NAD ŽITAVOU - Národné včelárske programy, riziká pesticídov pre včely, problémy so škodcami včelstiev či geneticky modifikovanými rastlinami boli hlavnými témami na dnešnom stretnutí včelárov v časti Dvorov nad Žitavou v Branove v okrese Nové Zámky.

slovakia

left justify in out

Slovenskí včelári sa spoločne s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou zaoberali možnými alternatívami, kam sa bude v budúcnosti včelárstvo uberať a ako sa vyrovnať s možnými problémami či financovaním včelárstva.

 

Podľa predsedu Slovenského zväzu včelárov Ľudovíta Gála je najväčším problémom, s ktorým sa v súčasnosti musia včelári na Slovensku vyrovnať, chemické ošetrovanie rastlín farmármi. „My chápeme, že bez chemických postrekov nebude zabezpečená výživa planéty, no na druhej strane chemické postreky sú pre včelstvá likvidačné. Výskumy pritom potvrdzujú, že tento problém je riešiteľný. Farmári ošetrujú plodiny niekoľkokrát ročne, často len preventívne,“ povedal Gál.

 

Pozitívne podľa slov predsedu včelárskeho zväzu je to, že sa podarilo omladiť a stabilizovať vekový priemer včelárov. Zvýšila sa aj spotreba medu na Slovensku, ktorá sa ešte v roku 2004 pohybovala na úrovni 0,25 kilogramu na obyvateľa ročne. V minulom roku už dosiahla úroveň 1,2 kilogramu medu na obyvateľa. „Podarilo sa nám to vďaka masívnej propagácii včelích produktov, ale aj výbornými výsledkami slovenských včelárov na medzinárodných súťažiach. V roku 2013 sme na svetových súťažiach získali najväčší počet ocenení spomedzi všetkých krajín,“ povedal Gál.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies