Vážny vyzval ministerstvá, aby si obhájili opodstatnenosť národných projektov

NETKY.SK • 12 Február 2016, 16:56 • 2 min
Vážny vyzval ministerstvá, aby si obhájili opodstatnenosť národných projektov

BRATISLAVA – Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD) sa obrátil na ministrov vládneho kabinetu a požiadal ich, aby opätovne preskúmali pripravované národné projekty platené z nových eurofondov. Dôvodom majú byť výhrady Európskej komisie (EK).

slovakia

left justify in out

"V rámci činnosti podpredsedu vlády Vážneho je aj riadenie a koordinácia čerpania eurofondov, ktorej sa zhosťuje zodpovedne. Preto zaslal ministrom mail, v ktorom ich nabáda k zodpovednému prístupu riadiacich orgánov k národným projektom a žiada ich opätovným preskúmaním overiť, či spĺňajú všetky nevyhnutné kritériá s jediným cieľom – zabezpečiť v čase pred schvaľovaním národných projektov čo najväčšiu efektivitu týchto projektov," uviedol pre TASR tlačový odbor Úradu vlády SR.

 

O údajnej kritike EK smerovanej na národné projekty z programového obdobia 2014 až 2020 informoval ako prvý Denník N. Niektoré projektové zámery sa vraj komisii zdajú byť nadhodnotené, nedostatočne opísané a bez jasného prínosu. Je preto otázne, či by nemali byť financované priamo zo štátneho rozpočtu. Komisia má spochybňovať aj vysoký počet a rozsah avizovaných národných projektov. Doteraz bolo schválených 202 zámerov za 3,7 miliardy eur.

Vážny podľa denníka v tejto súvislosti v polovici januára napísal ministrom. "Ubezpečujem vás, že aj vzhľadom na avizované otvorenie viacročného finančného rámca nie je možné očakávať, že Európska komisia bude naďalej akceptovať z ich pohľadu ‚obchádzanie‘ pravidiel pre národné projekty," citujú noviny vicepremiéra zodpovedného aj za eurofondy.

 

Ako ďalej píšu, Vážny sa ministrom snažil vysvetliť, že ak riadiace orgány nebudú reagovať na výhrady Bruselu, platby môžu byť pozastavené. Preto dočasne pozastavil vypisovanie nových výziev na národné projekty a ministrov požiadal, aby uskutočnili analýzu svojich projektov. Komisia chce byť podľa denníka o výsledkoch analýzy informovaná.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies