Vážny: Slovensko má záujem o čínsku obchodnú alebo investičnú banku

NETKY.SK • 24 November 2015, 16:56 • 2 min
Vážny: Slovensko má záujem o čínsku obchodnú alebo investičnú banku

SU-ČOU – Slovenská republika má záujem o umiestnenie čínskej obchodnej alebo investičnej banky na Slovensku. Takýto krok by podľa podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho dal ďalší stimul rozvoju hospodárskych vzťahov Slovenska a Čínskej ľudovej republiky (ČĽR).

slovakia

left justify in out

"Deklarovali sme, že sme pripravení podporiť takúto aktivitu v prípade, že na ňu čínska strana zareaguje pozitívne," priblížil Vážny po dnešnom 4. summite krajín strednej a východnej Európy a Číny, ktorý sa konal v čínskom meste Su-čou. Vicepremiér vedie na pracovnej ceste slovenskú delegáciu namiesto predsedu vlády Roberta Fica, ktorý svoju účasť pre chorobu zrušil. Sprevádza ho aj minister hospodárstva Vazil Hudák.

 

Cieľom dnešného summitu bolo podľa Vážneho potvrdenie politickej vôle všetkých zúčastnených strán na ďalšom rozvoji spolupráce v hospodárskej oblasti. Zároveň sa zadefinovalo šesť oblastí vzájomnej spolupráce a rozvoja. "Nazvali sme to "šesť plus jedna". To znamená, že všetky krajiny máme jeden cieľ - pozdvihnutie spolupráce pre vzájomný hospodársky úžitok oboch strán," priblížil vicepremiér. Ďalšie konkrétne ciele sa určili v oblasti dopravnej infraštruktúry, elektronickej infraštruktúry, cestovného ruchu, priemyslu, vo výmene materiálov, strojov a technológií, ako aj v oblasti bankovníctva.

 

Čínska strana sa podľa Vážneho na Slovensku zaujíma napríklad o sektor jadrovej energetiky, poľnohospodárstvo a potravinárstvo, ale tiež o cestovný ruch, vedu, výskum a inovácie. Summit napríklad znovu otvoril možnosť prečerpávacej vodnej elektrárne Ipeľ na komerčnej báze. Možné sú podľa Vážneho aj rôzne projekty týkajúce sa jadrovej energetiky, transferu technológii a inovácií či dopravy, ako je terminál v Košiciach alebo Bratislave.

 

"Doteraz boli tieto aktivity viac-menej blokované požiadavkou z čínskej strany o garanciu štátu," upozornil Vážny. Dnes však podľa neho aj počas rozhovoru s predsedom vlády ČĽR Li Kche-čchiangom odznelo, že sa budú hľadať nové formy financovania takýchto aktivít, napríklad v spolupráci s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBRD). A to tak, aby sa preklenul problém štátnych garancií.

 

Slovenská delegácia sa v stredu (25.11.) presunie do Pekingu, kde ju vo štvrtok (26.11.) čaká stretnutie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Zároveň by sa malo podpísať aj Memorandum o porozumení medzi Slovenskom a ČĽR o spoločnej podpore iniciatívy "Hospodársky pás Hodvábnej cesty a Námorná hodvábna cesta v 21. storočí". Späť do vlasti sa slovenská delegácia vráti vo štvrtok vo večerných hodinách.

 

 

UPOZORNENIE:

TASR ponúka k správe zvukový záznam

 

 

(osobitná spravodajkyňa TASR Vladimíra Kucejová) vjo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona