Vážny: Riziko nedočerpania eurofondov budeme eliminovať na nulu

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 17:22 • 2 min
Vážny: Riziko nedočerpania eurofondov budeme eliminovať na nulu

BRATISLAVA – Riziko nedočerpania eurofondov máme podchytené a budeme ho eliminovať na nulu. Týmito slovami uzavrel podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD) dvojdňovú parlamentnú debatu k stavu čerpania európskych prostriedkov na Slovensku. Rozpravu označil za málo zmysluplnú, pretože od opozičných poslancov očakával diskusiu o budúcnosti a podnety na riešenie problémov.

slovakia

left justify in out

"Namiesto námetov som si vypočul rôzne prispôsobené údaje. Toto je irelevantné, z vášho pohľadu rozhodujúce. Váš cieľ bol iný, ako hľadať budúcnosť, ale ako odvolať túto vládu, jej predsedu," povedal. Skutočnosť, že konečné vyúčtovanie, koľko eurofondov Slovensko nevyčerpá, bude až niekedy na jar 2016, podľa neho nie je zatĺkanie či snaha to posunúť, ale rešpektovanie smerníc.

 

Vážny upozornil na výčitky opozície, že systém riadenia eurofondov je byrokratický a umožňuje realizovať predražené projekty. "Moja otázka je, prečo ste v takomto systéme pokračovali, prečo ste ho nezmenili počas vášho vládnutia. Áno, systém je zložitý, ale správny, o čom svedčí aj to, že ste po ňom nesiahli. Ak je problém, tak inde ako v systéme riadenia eurofondov," domnieva sa.

 

Riadiace orgány podľa neho potrebujú momentálne čo najviac pokoja a robiť čo najviac zmysluplnej práce, lebo sú zahltené veľkým spektrom činností v starom rozpočtovom období a zároveň majú veľa práce v novom období, ktoré sa začalo už v roku 2014.

 

Vicepremiér zopakoval, že vláda robí všetko pre to, aby to dopadlo úspešne. "Na riešenie problému sme vyčerpali svoje exekutívne možnosti, ale to neznamená, že 270 miliónov bude nedočerpaných. Vynaložíme maximálne úsilie napriek tomu, že voči samosprávam a privátnemu sektoru máme obmedzené možnosti. Máme ambíciu eliminovať riziko nedočerpania zdrojov," zdôraznil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies