Vážny očakáva prvé výzvy na nové eurofondy v apríli a máji

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 18:14 • 2 min
Vážny očakáva prvé výzvy na nové eurofondy v apríli a máji

BRATISLAVA - Prvé výzvy na finančnú podporu projektov z peňazí Európskej únie v novom programovom období 2014 až 2020 budú vyhlásené v apríli a máji.

slovakia

left justify in out

Ako v piatok povedal podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, ktorý zodpovedá aj za eurofondy, v Operačnom programe Ľudské zdroje sa peniaze už začínajú čerpať. Súvisí to s tým, že bol dohodnutý mechanizmus podpory zamestnanosti a určité prostriedky budú preplatené z Európskej komisie. V niektorých operačných programoch sa zas čerpajú peniaze pre druhú fázu projektov, s ktorých realizáciou sa začalo ešte v programovom období 2007 - 2013. "Odhadujem, že za rok 2015 bude vyčerpaných 500 až 700 mil. eur, najmä na ľudské zdroje a dopravu," uviedol Vážny.

 

Vicepremiér považuje za potrebné nastaviť mechanizmy povinného čerpania a zaviesť kontrolovateľné a merateľné čerpanie v jednotlivých rokoch. "Nie sme v časovom strese, pretože sa stále dá dobehnúť čerpanie, ktoré malo byť za rok 2014 a 2015 vypočítané. Prvý problematický termín je rok 2018," predpokladá Vážny. "Jednou zo zmien je výkonnostná rezerva. To znamená, že ak príslušný operačný program nenaplní približne 20-percentné čerpanie, má sa za to, že nevie absorbovať peniaze a časť peňazí prepadne do iných operačných programov, alebo až do iných aktivít členských krajín," dodal. V takom prípade zasiahne aj Európska komisia. 

 

Vážny neuviedol predpokladanú sumu, ktorú Slovensko pravdepodobne nevyčerpá zo zdrojov EÚ z predošlého obdobia eurofondov. Európska komisia nepreplatí viaceré projekty pre rôzne nedostatky, vrátane problémov pri verejnom obstarávaní a na použitie týchto peňazí na iné projekty je čas len do konca tohto roku. "Kvantifikácia nenaplnenia záväzku Európskej komisie nie je možná. Nevieme, k akej sume dospejeme aj flexibilitami, ktoré ponúka komisia, a aké bude čerpanie v poslednom roku," povedal Vážny. 

 

Predpokladá, že v tomto roku by sa malo čerpanie prudko zvýšiť, ale závisí to od efektívnosti opatrení na zrýchlenie tohto procesu. "Kontrahovane je na 106 %, čiže 12,4 mld. eur. Je to určitá rezerva na to, keď niektoré projekty nebudú naplnené, aby sa stihli nahradiť inými a aby sme vedeli prostriedky účinne dočerpať," dodal Vážny. Koľko peňazí sa do konca roka využije, je podľa neho predčasné povedať. "Krízový manažment je zriadený. Vláda sa v dvojtýždennom cykle zaoberá progresom v čerpaní eurofondov aj úlohami, ktoré s tým súvisia. Riešime to už aj za účasti predsedu vlády. Rizikové operačné programy preberáme konkrétne a hľadáme možné uplatnenie flexibilít (nástroje na zrýchlenie čerpania)," priblížil Vážny. 

 

Slovensko vyčerpalo z peňazí EÚ v programovom období 2007 až 2013 ku koncu februára vo všetkých štrnástich operačných programoch 7,508 mld. eur. Miera čerpania tak dosiahla 64,62 % z celkového záväzku takmer 11,619 mld. eur. Personálne výmeny pre nízku úroveň čerpania eurofondov na úrade vlády a ministerstvách podľa Vážneho by teraz nesplnili účel a mohli by celý proces vo finále ešte viac zabrzdiť. "Je to vec každého riadiaceho orgánu, má na to kompetencie príslušné ministerstvo. Ako koordinátor tejto problematiky si nemyslím, že by bolo vhodné zvaľovať vinu na sekčných šéfov, pretože môže sa celý proces výrazne spomaliť," uzavrel Vážny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies